Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Thanatopraxie net als Koninklijk Huis wil ik ook

26 maart 2004

Vraag nummer: 3022 (oude nummer: 4171)

Ik ben onderhand wel benieuwd waarom de leden van het koninklijk huis wel gebalsemd en of met thanatopraxie ingespoten kunnen en mogen worden, waarom wij gewone nederlanders niet, want wat voor kosten zijn hier wel niet aanverbonden, als ik mij met thanatopraxie wil laten inspuiten na mijn overlijden op wat voor manier kan ik dat dan laten registreren en wat zijn de kosten hiervan voor de nabestaanden,
met vriendelijke groet
Irene.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor de leden van het Koninklijk Huis geldt de Wet op de lijkbezorging niet. Dat heeft voor- en nadelen, zoals ik al meldde in vraag 1593 (Speciale regels voor Prins Claus?). In theorie hoeft bijvoorbeeld niet te worden gecontroleerd of een lid van het Koninklijk Huis wel al echt dood is, voordat thanatopraxie wordt toegepast. Bij mij en u kijkt eerst een arts of we dood zijn, maar die wettelijke garantie geldt niet voor leden van het Koninklijk Huis. "Elk voordeel heb ook z'n nadeel" zeg ik, vrij naar de heer J. Cruijff.

Wanneer u nu zou overlijden en graag thanatopraxie toegepast zou willen zien, dan kan dat door het lichaam even over de grens te brengen. In het buitenland mag het wel.
In Nederland mag het trouwens ook, als het lichaam bestemd is voor transport naar het buitenland. Thanatopraxie voor 'uitvoer' naar het buitenland kan worden gedaan in mortuaria e.d. en in het Mortuarium Schiphol neem ik aan.
Ik ben trouwens benieuwd wat er gebeurt als u overlijdt en nabestaanden eerst zeggen dat u naar het buitenland moet. Als u dan wordt gebalsemd en vervolgens gesteld wordt "We hebben zojuist een codicil van Irene gevonden waarin staat dat ze toch in Nederland begraven/gecremeerd wil worden", tja, wat dan? Ik denk dan dat u hier blijft en hebt wat u had willen hebben.

Het is het voornemen van de wetgever om thanatopraxie door een wetswijziging ook in Nederland voor iedereen toe te staan, zo is in 2000 al gesteld. Maar die wetswijziging komt telkens maar niet. Te weinig ambtenaren en te veel andere politieke prioriteiten. Er zijn nu eenmaal (te) weinig mensen die op het Binnenhof gaan staan demonstreren omdat de Wet op de lijkbezorging nog niet aangepast is.
Één van de redenen waarom het niet opschiet met die wetswijziging is, dat de uitvaartbranche er geen grote druk achter zet. Dat doet men niet, omdat men niet het verwijt wil kunnen krijgen alleen maar op nieuwe commercie en omzetvergroting uit te zijn. Maar dat terzijde.

Maar u kunt nu al tegen uw familie zeggen dat u wenst dat uw lichaam na uw overlijden 'gethanopractiseerd' wordt (ik weet niet hoe het heet, het toepassen van thanapraxie). Als de wet dan gewijzigd is, kan het in Nederland en anders over de grens. In Frankrijk of Engeland kan het zeker, in Duitsland misschien bepaalde Länder wel, dat weet ik niet zeker. En België weet ik ook niet zeker.

De kosten kan ik u ook vertellen, die liggen rond de 250,- euro. Valt dus nog wel mee, ook voor de koninklijke familie. Men heeft dezer dagen kosten genoeg aan de uitvaart van prinses Juliana. Of nee, die betalen wij natuurlijk als belastingbetaler. 2 dagen geleden kwam althans ook in de publiciteit dat de gemeente Delft en het ministerie van Binnenlandse Zaken nog een meningsverschil hadden van rond de 700.000,- op een rekening van totaal ongeveer 1.100.000,- van de gemeente voor de uitvaart van prins Claus. BiZa had slechts 400.000,- betaald.
Ik weet niet wat ik hier van moet denken, als men bedenkt dat zo'n uitvaart in principe gewoon een particuliere aangelegenheid van de familie Van Oranje-Nassau is.

Een van de weinige bedrijven die balseming en thanatopraxie uitvoert is CMO (Cura Mortu Orum), een dochter van de Zorg Diensten Groep (www.zdg.nl).
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft enkele dagen eerder bevestigd dat het lichaam van prinses Juliana gebalsemd is. Waarschijnlijk is het een vorm van thanatopraxie geweest, schat ik in.
Er is niet bekend gemaakt welk bedrijf dit heeft uitgevoerd, maar ingewijden weten dat er slechts weinig mensen in Nederland zijn die dit soort werkzaamheden perfect kunnen uitvoeren. Die kun je tellen op de vingers van één hand, en waarschijnlijk ben je na 1 vinger klaar. De uitvaartbranche gaat hier evenwel discreet mee om; men vertelt niet wie zulke werkzaamheden voor het Koninklijk Huis verricht, laat staan dat men er mee adverteert of zo. Maar als u t.z.t. voor thanatopraxie zou kiezen, is m.i. de kans aanwezig dat u dezelfde behandeling door dezelfde mensen krijgt als leden van het Koninklijk Huis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder