Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Zelf foetus < 28 weken in tuin begraven?

9 september 2002

Vraag nummer: 1066 (oude nummer: 1401)

Tue Mar 20 23:01:39 2001

IK BEN WERKZAAM IN EEN ZIEKENHUIS EN WERD ONLANGS GECONFRONTEERD MET DE VRAAG OF OUDERS HUN DOODGEBOREN KIND VAN JONGER DAN 28 WEKEN ZELF IN DE TUIN MOGEN BEGRAVEN. IN HET BOEK WET OP DE LIJKBEZORGING STAAT DAT MEN DIT KIND NIET HOEFT TE BEGRAVEN, MAAR ALS ANATOMISCH AFVAL DIENT TE BESCHOUWEN. HOE ZIT DIT NU PRECIES?


Antwoord:

Tue Mar 20 23:53:58 2001

Geachte heer of mevrouw,

Een doodgeboren kind dat jonger is dan 24 weken (geen 28 weken!) is niet gebonden aan de Wet op de lijkbezorging. Ouders zouden inderdaad kunnen besluiten om het lichaampje thuis in de tuin te begraven.
Vroeger gebeurde dat ook wel vaker; niet in de tuin van de ouders, maar in de tuin van het ziekenhuis.
Ook een particuliere tuin, net als die van de ouders dus.
Overigens hoeft het niet alleen om een doodgeboren kind te gaan; ook als het kind na de geboorte nog enige tijd leeft, maar bij de geboorte toch jonger was dan 24 weken, is het bij het overlijden niet aan de wet gebonden. Dat is even puzzelen met de wet, maar u moet lid 2 van artikel 2 maar eens lezen. Zie hierover ook een vraag die recent is gesteld over een kind dat jonger was dan 24 weken en een dag bleef leven (Wel of geen akte van overlijden, vraag van 27 februari 2001, nr 1410, in de subrubriek Vragen van uitvaartondernemers).

Een (dood of levend geboren) kind jonger dan 24 weken is niet per definitie na het overlijden anatomisch afval. In eerste instantie mogen natuurlijk altijd de ouders zeggen wat ze willen dat er met het lichaampje gebeurt. Dat is zo vanzelfsprekend dat het niet uitdrukkelijk in de Wet op de lijkbezorging staat, want het volgt al uit andere regels. Het kind is een kind en de ouders oefenen de ouderlijke macht uit. Zo simpel is dat. Pas als de ouders geen wensen hebben over lijkbezorging van dit kind, dan pas kan het door ziekenhuizen als anatomisch afval worden beschouwd en als zodanig worden behandeld. Zulk 'afval' (een heel ongelukkige term in dit verband) wordt niet gewoon bij de vieze luiers en lege koffiebekertjes gegooid, maar apart gehouden en in speciale crematieovens verbrand.

Een bekend probleem uit het verleden was dat ziekenhuizen zulke jonge vruchten soms bijna automatisch als anatomisch afval beschouwden. En dat nu de idee├źn over verdriet, rouw e.d. veranderd zijn. Maar dat is een ander probleem.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 maart 2001

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder