Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

(Bericht aan kind over) overlijden van ouder

1 oktober 2002

Vraag nummer: 1206 (oude nummer: 1544)

Fri Nov 5 16:21:53 1999

Al enige tijd hebben mijn zus en ik geen contact met onze vader, (moeder is al 26 jaar overleden).
Mijn vader heeft de leeftijd bereikt van 72 jaar en leeft al meer meer dan 22 jaar met een jongere partner.
Adres van mijn vader in onbekend. Als mijn vader komt te overlijden worden mijn zus en ik 35 en 36 jaar dan ingelicht. Mijn vader heeft al enige jaren geleden ons verteld , dat bij zijn overlijden niemand wordt ingelicht.

Antwoord:

Fri Nov 5 22:45:16 1999

Geachte heer of mevrouw,

Als u al enige tijd geen contact met uw vader hebt gehad, en als hij u heeft verteld dat bij zijn overlijden niemand wordt ingelicht, dan is de kans groot dat u inderdaad pas later ooit ontdekt dat hij overleden is.
Als u met uw vraag bedoelt te vragen of er in Nederland een systeem of instantie is die kinderen automatisch en direct informeert over de dood van hun vader, bijvoorbeeld de Burgerlijke Stand van een gemeente of een notaris, dan is het antwoord: neen.
Een notaris gaat hooguit op zoek naar nabestaanden als die ook erfgenaam zijn, maar dat is pas een flink aantal weken of maanden na het overlijden. Overigen zou dat bij u wel eens aan de orde kunnen zijn, omdat kinderen een zogenaamde legitieme portie erven en niet geheel onterft kunnen worden, ook al was er lange tijd geen contact. Maar dan moet er wel iets te erven zijn, natuurlijk. Dat is lang niet bij iedereen het geval.

Als u niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, moet u zelf iets of iemand bedenken die u t.z.t. zal informeren. Bijvoorbeeld een oom of tante inschakelen en vragen om een 'tip' te geven als het zover is, of een andere vertrouwenspersoon. U kunt ook alle uitvaartondernemers in de regio bellen, met de vraag om iets door te geven als uw vader overleden is, maar ik verwacht niet dat men daar op ingaat, omdat men geen systeem ervoor heeft. Als het volgende week gebeurt kan men zich uw vraag wel herinneren, maar over een paar jaar niet. En tussen opdrachtgever en uitvaartondernemer bestaat een relatie waarbij de eerste er op mag vertrouwen dat de tweede niet allerlei privacy-gevoelige informatie aan derden verstrekt.

De beste oplossing is natuurlijk om uw vader en/of zijn partner te benaderen met het verzoek om u er van in kennis te stellen als het zover is.

Overigens zijn er in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen die niet weten dat een van hun ouders overleden is. Ik hoor regelmatig van zaken en problemen daaromtrent, deze week ook al weer 2 gevallen, en dat grijpt mensen vaak toch erg aan, ook al had men lange tijd geen contact. Of misschien juist daarom. Ook bijvoorbeeld in het archief van deze rubriek staat een vraag van een zus/moeder wiens zus c.q. dochter was overleden zonder dat men het wist en waarbij men achteraf twijfelde aan de doodsoorzaak en aan opgraving dacht. Ik ken heel veel nare gevallen. Maar er is geen oplossing voor, behalve wanneer men zelf weer contact zoekt, dan wel een vertrouwenspersoon in de directe omgeving van een ouder vindt.
Via de Burgerlijke Stand van de oude woonplaats van uw vader moeten verhuizingen en dus ook zijn huidige woonplaats te achterhalen zijn. Sommige gemeenten geven die informatie niet aan particulieren, maar wel aan bijvoorbeeld advocaten. Misschien helpt dit u iets verder.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 november 1999

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder