Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanneer gedraag je je als erfgenaam? (uitvaart vader regelen, maar geen risico aansprakelijkheid erfgenaam willen lopen)


5 maart 2016

Vraag nummer: 45445

mijn vader is gisterochtend overleden,nu heb ik al jaren geen contact meer met mijn vader en wil ook totaal geen erfgenaam zijn dus ik zal alles verwerpen maar hoe zit dat met de uitvaart? er is een mevrouw die mijn vader de laatste tijd verzorgde omdat hij dat zelf niet meer kon en die zei dat ik een brief zou ontvangen van monuta waar ik mijn handtekening onder zou moeten zetten,en dan zou nationale nederlanden waar hij was verzekerd het bedrag uitkeren rechtstreeks aan monuta ipv van mij....ik persoonlijk vind die ene handtekening nogal gevaarlijk en het voelt ook niet goed,niet dat ik straks toch nog overal aan vast zit en stiekem toch de erfenis heb aanvaard terwijl ik dat absoluut niet wil.....weet iemand raad?....gelukkig zit het weekend er nog tussen....alvast bedankt....

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd.

Ik kan het u precies vertellen.
Als u de uitvaart van uw vader regelt, door formeel de opdrachtgever te zijn, bent u daardoor geen erfgenaam.

U gedraagt zich als erfgenaam als u spullen uit het huis van uw vader haalt, of als u de kosten van de uitvaart van uw vader van zijn bankrekening betaalt.
Maar als er een uitvaartverzekering voor uw vader is en u maakt gebruik van die verzekering, dan staat dat los van de nalatenschap. De uitkering van die verzekering is namelijk geen onderdeel van de nalatenschap. Het geld was er immers nog niet toen uw vader overleed en uw vader had er geen beschikking over. Het geld komt pas beschikbaar NA het overlijden.

Als het bedrag van de verzekering rechtstreeks aan Monuta wordt uitgekeerd en het zo gaat dat u binnen dat budget opdracht geeft de uitvaart te verzorgen, is er niets aan de hand.

Deze vraag is natuurlijk vaker aan de orde geweest in deze adviesrubriek. U bent echt niet de enige in Nederland in deze situatie. Ik denk dat dat jaarlijks duizenden mensen zijn.
Zie vraag 25661 'Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden)' in de lijst van Meest gestelde vragen op de homepage van deze rubriek.

Ik verwijs u naar tientallen eerdere vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' in de rubriek 'Overige', links op uw beeldscherm.
Bijvoorbeeld vraag 45172 'Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader' van twee weken geleden.
Ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen'op de homepage van Juridisch advies staan relevante vragen zoals:
- 'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen';
- 'Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld)';
- 'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'

Maar om een lang verhaal kort te maken: als de verzekering van Nationale Nederlanden rechtstreeks aan Monuta uitkeert en u Monuta opdracht geeft de uitvaart te regelen, loopt u geen risico.
Maar wellicht bent u bij een andere uitvaartverzorger dan Monuta voordeliger uit. Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Het eerste wat u van Nationale Nederlanden moet weten, is wat de uitkering en het beschikbare budget is. Daar moet u altijd zelf naar informeren; dat moet u niet aan een uitvaartverzorger overlaten. U moet telefonische mededelingen ook altijd schriftelijk (laten) bevestigen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE