Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voorbeeld boedelverdeling


2 februari 2002

Vraag nummer: 584  (oude nummer: 334)

Mijn moeder is overleden.
Er blijven 7 kinderen als erfgenamen achter. Bestaat er een voorbeeld hoe ik het beste de roerende goederen kan verdelen. Is het verstandig financiƫle waarde aan spullen toe te kennen, en hoe zit dat dan met de emotionele waarde.
Ik zit zelf te denken als het gaat om de verdeling om lootjes te trekken 1 t/m 7, en in die volgorde de personen te laten kiezen wat men wil hebben. Kortom hoe pak ik dit het beste aan om dit zo eerlijk mogelijk te doen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Zaken rondom de boedelverdeling zijn het domein van de notaris. Deze zal ook vast wel suggesties hebben over een 'eerlijke' verdeling. Wellicht staan ze ook op de notaris-site (zie links in de colofon).
Ik heb een tijdje geleden een boedelverdeling meegemaakt en daar ging het zo. Alle goederen van enige (geldelijke en emotionele) waarde werden kort beschreven en genummerd. De erven konden een bod uitbrengen op een, geen of alle goederen. Het goed werd toegewezen aan de hoogste bieder. Het ging niet per opbod, maar voor een vast bedrag. Het geld ging allemaal in 1 pot, die naderhand werd verdeeld. Wie dus veel goederen wilde hebben, kon vaak en hoog bieden; wie dat niet wilde hoefde niet te bieden maar deelde gewoon in de pot.In dit systeem werd niet gekeken naar eventuele emotionele waarde; als iets voor jou veel emotionele waarde had, moest je maar hoog bieden. Als iemand anders het dan toch had, had het blijkbaar voor die persoon ook veel (emotionele) waarde. Als troost wordt dan de pot extra hoog.In dit systeem kun je keukengerei verwerven voor fl. 1,-, maar bracht de tabakspot van overgrootvader fl. 1.000,- op, wat ie objectief gezien zeker niet waard zal zijn geweest.Dit 'systeem' werd door betrokkenen als 'eerlijk' ervaren.
Uw suggestie van om beurten kiezen, lijkt mij ook een heel goed systeem. Als betrokkenen maar accepteren dat mensen met weinig emotionele binding met veel goederen relatief veel geldelijke waarde krijgen.
Ik zou zelf een systeem voorstellen en de andere broers/zussen vragen of ze alternatieven in gedachten hebben en dan - bij meerdere voorstellen - met meerderheid van stemmen een systeem kiezen. Ik adviseer om de aangetrouwde broers/zussen er nadrukkelijk buiten te laten. Dit moet een zaak zijn van de 'eigen' kinderen. Aangetrouwden hebben de neiging zich zakelijker op te stellen en kunnen zich minder in de emotionele waarde van goederen inleven. En die emotionele waarde is na een overlijden eigenlijk het belangrijkste. En iedereen moet bedenken dat een verstoorde relatie veel en veel vervelender is dan het gemis van dat ene kettinkje van moeder.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE