Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verduistering van gelden die in de erfenis toe behoren

5 juli 2008

Vraag nummer: 5546 (oude nummer: 11008)

verduistering van gelden. Mijn vader is heeft iets meer dan € 19000,-- bij zijn zwager in bewaring gegeven in het jaar 2006.
Op 4 april 2008 is mijn vader overleden. Mijn moeder leefde met hem gehuwd in gemeenschap van goederen. Deze zwager heeft na de dood van mijn vader de volledige som geld verdeeld met de zussen en broers van mijn vader. Hij beroept zich op een codicil waarin mijn vader hem gevraagd heeft de gelden gelijk te verdelen met zijn broers en zussen. ( 5 tal). De codicil is een getypt briefje met de handtekening van mijn vader. Mijn vader was in de periode dat hij dit heeft gedaan eufemistisch gesteld niet helemaal toerekennings vatbaar. Mijn vader heeft drie erfgenamen. 1. mijn moeder, de zoon van mijn overleden broer en ik zelf. Het vruchtgebruik ligt volledig bij mijn moeder. Mijn moeder heeft geen toestemming gegeven om het geld te verdelen, zij heeft gevraagd het geld terug te geven. Mijn moeder is bang voor de familie en eist daarom niet met andere middelen het geld terug. Nu eis ik wel dat mijn deel van dit geld veilig gesteld moet worden. Ik ben zelfs van mening dat ik na de dood van moeder alsnog de hele som wil kunnen opeisen.
In eerste instantie probeer ik duidelijk te maken dat de zwager niet rechtgeldig gehandeld heeft ( zie brief). Mijn vraag is: kun je spreken over verduistering van het geld? 1/6 deel van de som is mijn erfdeel. Kan ik die nu opeisen? Kan ik de vordering stuiten zodat over bij wijze van spreken over tien jaar alsnog de volledige som van 19000, kan op eisen?
Gezien het bovenstaande nogal pijnlijk wil ik graag dat u mijn man dhr XX aanspreekt in deze zaak.
Met vriendelijke groeten YY.

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; alleen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder