Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvoering geven aan codicil zonder juiste gegevens

31 maart 2004

Vraag nummer: 3034 (oude nummer: 4184)

Weledelgeleerde Heer mr. W.G.H.M. v/d Putten,

Mijn moeder is, zonder mij in kennis te stellen, gecremeerd en later is haar as, ook zonder mij in kennis te stellen, boven zee uitgestooid.
De uitvoerders beroepen zich op 2 codicillen, waarbij gesteld wordt, dat deze nog niet voldoen aan de ondergrens van de wet.
In het 1e codicil worden zij aangewezen als e-t, terwijl aan deze toewijzing geen testament ten grondslag licht
In het 2e codicil wordt de totale nalatenschap aan de e-t nagelaten (zoon wordt feitelijk onterft).
Na crematie is het hele huis leeggehaald en de girorekening kaal geplukt.
Bij de uitvoering van bovengenoemde codicillen is geen verklaring van erfrecht afgegeven en er is geen notaris ingeschakeld.
Ik als zoon (zat in Australie) hoorde pas 6 weken later van haar overlijden en het verduisteren van de nalatenschap.
Politie wil geen procesverbaal opmaken. Zij vinden dat dit valt onder het burg.wetboek en niet onder het strafrecht. Zij houden zich vast aan deze stelling terwijl duidelijk is gemaakt, dat de e-t geen enkele familiebanden heeft met mijn moeder.
Ik ben de enige die een verklaring heeft van erfrecht.
Is alles nu nog te rechtvaardigen en wat zou er op korte termijn mogelijk zijn aan vervolging?
Is het juist dat de Politie op duidelijke gronden toch kan weigeren een procesverbaal op te maken.

Met vriendelijke groet,
A.H. van der Bruggen

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag ligt primair op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, belastingverevening na overlijden, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Aanvullend wil ik nog wel een opmerking maken over uw opmerking dat politie en justitie weigeren om iets aan deze situatie te doen. Zelfs om een aangifte op te nemen.
Het is helaas zo dat politie en justitie aan dit type criminaliteit - want dat is het in mijn ogen - geen enkele aandacht wil besteden. U bent beslist niet de enige die hier mee te maken heeft. Justitie is laks, om niet te zeggen: onwillig als het gaat om financiele fraude, verduistering, valsheid in geschrifte e.d. Alleen als het om hele grote bedragen gaat lonen civiele rechtszaken, maar als het om kleinere bedragen gaat, heeft een dief en fraudeur in Nederland vrij spel.

Fraude heeft bij de politie geen enkele prioriteit, voor zover de gewone burger er mee te maken heeft. Men pakt wel met name fiscale fraude van bedrijven aan, maar dat is een andere categorie. Een probleem is ook dat de politie niet over voldoende (financieel) geschoold personeel beschikt om zulke zaken uit te zoeken en te beoordelen. Dat is een groot manco.

Ik zou als ik u was in elk geval bij de korpsleiding een klacht indienen tegen de weigering om aangifte op te nemen. Als dat niets helpt, dan bij de officier van justitie (arrondissementsparket). En als dat nog geen actie tot gevolg heeft, dan bij het Gerechtshof. En ik geef u ook graag in overweging om te klagen bij leden van de Tweede Kamer.
Dit type fraude moet niet ongestraft gepleegd kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of de vraag: Wat mag een executeur wel of niet doen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder