Succesierecht voor vriend vermijden


8 oktober 2002

Vraag nummer: 1246  (oude nummer: 1590)

Tue, 8 Oct 2002 10:27

Ik wil een vriend van mij mijn complete bezittingen nalaten, een huis en een flinke som geld. Ik heb begrepen dat hij daar veel belasting over moet afdragen, successierechten? Hoeveel is dat precies en kan ik de belastingen verminderen door een geregistreerd partnerschap met hem aan te gaan of door met hem te trouwen?

Antwoord:

Tue, 8 Oct 2002 14:19

Geachte mevrouw,

Het nalaten van geld aan personen die geen familie of aanverwanten zijn, kost inderdaad een flinke smak aan successierechten.
Hoe hoog die rechten zijn, kunt u vinden op de site van de notarissen (www.notaris.nl) en van de belastingdienst. En als u met een zoekmachine op internet gaat kijken, vindt u ook overzichten.
Hoeveel e.e.a. is, hangt af van de hoogte van de erfenis. Het kan - uit het hoofd gezegd - uiteenlopen van ongeveer 41 tot 68% van het totale bedrag.
Ik denk dat een huwelijk of geregistreerd partnerschap de tarieven inderdaad flink omlaag brengt.
Als u met die vriend trouwt in gemeenschap van goederen, krijgt hij automatisch al de helft van uw bezittingen, zodat daar nimmer successierechten over betaald hoeven worden. En de tarieven voor een partner voor het overige deel zijn veel lager.

Als het om zoiets als een huis en een flinke som geld gaat, is het verstandig om een notaris te raadplegen.
Ik merk op dat een huwelijk e.d. ook nadelen hebben. Als u ooit toch eens uit elkaar gaat, heeft de partner de helft van uw vermogen. Of wanneer de partner vóór u overlijdt, kunnen diens kinderen van hem (een deel van úw huis) erven. U moet dus alles eens rustig met een notaris bespreken, lijkt mij.

mr W.G.H.M. van der Putten

8 oktober 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Moet u op dit moment een uitvaart regelen?

JA NEE