Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Succesierecht voor vriend vermijden

8 oktober 2002

Vraag nummer: 1246 (oude nummer: 1590)

Tue, 8 Oct 2002 10:27

Ik wil een vriend van mij mijn complete bezittingen nalaten, een huis en een flinke som geld. Ik heb begrepen dat hij daar veel belasting over moet afdragen, successierechten? Hoeveel is dat precies en kan ik de belastingen verminderen door een geregistreerd partnerschap met hem aan te gaan of door met hem te trouwen?

Antwoord:

Tue, 8 Oct 2002 14:19

Geachte mevrouw,

Het nalaten van geld aan personen die geen familie of aanverwanten zijn, kost inderdaad een flinke smak aan successierechten.
Hoe hoog die rechten zijn, kunt u vinden op de site van de notarissen (www.notaris.nl) en van de belastingdienst. En als u met een zoekmachine op internet gaat kijken, vindt u ook overzichten.
Hoeveel e.e.a. is, hangt af van de hoogte van de erfenis. Het kan - uit het hoofd gezegd - uiteenlopen van ongeveer 41 tot 68% van het totale bedrag.
Ik denk dat een huwelijk of geregistreerd partnerschap de tarieven inderdaad flink omlaag brengt.
Als u met die vriend trouwt in gemeenschap van goederen, krijgt hij automatisch al de helft van uw bezittingen, zodat daar nimmer successierechten over betaald hoeven worden. En de tarieven voor een partner voor het overige deel zijn veel lager.

Als het om zoiets als een huis en een flinke som geld gaat, is het verstandig om een notaris te raadplegen.
Ik merk op dat een huwelijk e.d. ook nadelen hebben. Als u ooit toch eens uit elkaar gaat, heeft de partner de helft van uw vermogen. Of wanneer de partner vóór u overlijdt, kunnen diens kinderen van hem (een deel van úw huis) erven. U moet dus alles eens rustig met een notaris bespreken, lijkt mij.

mr W.G.H.M. van der Putten

8 oktober 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder