Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Spaarloon

16 december 2002

Vraag nummer: 1868 (oude nummer: 2241)

Mon, 16 Dec 2002 21:38

Mijn schoonvader had een spaarloonregeling. Wij wilden graag alles afhandelen en de spaarloon geen 4 jaar meer laten staan. Ik heb dus alles opgevraagd. Ik heb een verklaring van erfrecht en een papier van overlijden opgestuurd. Maar ik kreeg een brief terug dat de bedragen 4 jaar vast moesten blijven staan. Nu las ik ergens dat bij beëindiging van de dienstbetrekking de spaarloon opgevraagd kan worden. Kan dit bij overlijden ook.
Of is het waar dat er een wet is dat dit moet blijven staan. Zo worden we nog 4 jaar lang aan zijn dood herinnerd en kunnen we het niet echt afsluiten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb er mijn eigen spaarloonreglement maar eens op nageslagen. Ik weet niet of er verschillende regelingen of reglementen zijn, die per werkgever kunnen verschillen. U zou, als u in de papieren van uw schoonvader diens regeling niet aantreft, die nog bij zijn voormalige werkgever kunnen opvragen.

In mijn reglement staat, dat voor het opnemen van spaarloon de goedkeuring vereist is van de werkgever. De goedkeuring moet door de werkgever worden verleend in een aantal situaties. Tot die situaties behoort ook het overlijden van de deelnemer. Bovendien kan een deelnemer altijd opzeggen.
In het laatste geval is de deelnemer echter alsnog het volle tarief inkomstenbelasting over het spaarloon verschuldigd. Of dit ook zo is als de deelnemer is overleden, weet ik niet zeker. Maar ik denk dat in dat geval de uitbetaling ook kan geschieden zonder extra fiscale inhouding of verrekening. Dat leid ik af uit de manier waarop e.e.a. in het reglement is verwoord.
U zou dat zelf eens na kunnen gaan bij de Belastingdienst. Ik zou daarvoor niet de Belastingtelefoon bellen (als je 3 keer belt krijg je 3 verschillende antwoorden, is mijn ervaring), maar een briefje schrijven waarin u de situatie uitlegt, zoals u in deze vraag hebt gedaan.

Ik zou echter eerst een exemplaar van het betreffende spaarloonreglement bekijken of opvragen. Ik meen dat de deelneming door de deelnemer of diens erven altijd kan worden opgezegd, sowieso. Alleen is er dan wellicht nog belasting verschuldigd. Als dat zo is – maar dat moet u dus van de Belastingdienst horen – kunt u altijd nog besluiten om ‘de rit uit te zitten’.

mr W.G.H.M. van der Putten

16 december 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder