Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Komen tot een eerlijke boedelverdeling?


6 november 2002

Vraag nummer: 1451  (oude nummer: 1805)

Wed, 6 Nov 2002 10:04

Mijn vader is een paar maanden geleden overleden en er zijn twee erfgenamen: zijn vrouw (hij was +/- 1 jaar geleden hertrouwd) en ik (zoon uit vorige huwelijk).
Wij zijn nu de verdeling van de boedel aan het bespreken en ik heb naar mijn mening een redelijk voorstel gedaan: ik wilde twee schilderijen hebben en zij mag de rest houden. Zij is het daar jammergenoeg niet mee eens, omdat zij beweert dat 'de rest' van de inboedel (alle meubels en apparaten als stereo en computers) helemaal niks waard is vergeleken met de schilderijen. Nu kan ik haar mening best begrijpen als het om schilderijen van Rembrandt of zo gaat. Het is echter niet het geval. Natuurlijk is de beste oplossing dan een taxatie. Maar hoe moet ik dan de waarden van de rest van de inboedel schatten? Het gaat namelijk niet om oude goedkope/lelijke dingen, dus ik ben ervan overtuigd dat alles bij elkaar wel heel wat moet kosten.
Als we het over de hele inboedel hebben, moet ik dan ook alle bezittingen van haar (wat natuurlijk ook van mijn vader is, omdat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd) meenemen in de berekening van de totale waarde? Als ik mij niet vergis heeft ze een appartement in het land waar ze vandaan komt.
Tot slot nog een laatste vraag, de verdeling is dus nog niet rond, maar ondertussen is ze wel bezig om dingen uit het huis aan kennissen weg te geven. Zonder eerst met mij te overleggen. Het gaat weliswaar niet om grote dingen, maar het zijn juist die kleine dingen die voor mij wel een bepaalde emotionele waarde heeft. Mag ze dit wel doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Als u er in goed overleg met de echtgenote van uw vader niet uitkomt, zit er weinig anders op dan om de goederen inderdaad te laten taxeren.
En ik denk in het algemeen dat men de waarde van een inboedel niet moet onderschatten. Het heeft natuurlijk niet meer de nieuwwaarde, maar toch.

In de berekening/taxatie moet de totale waarde van de gemeenschappelijke bezittingen worden betrokken, dus ook een eventueel appartement van de echtgenote in een ander land. U hebt recht op een kwart van het totale vermogen (de helft was van uw vader; die helft wordt verdeeld tussen zijn echtgenote en u).

Tja, dan het punt van het weggeven van spulletjes aan derden. Dat mag zij niet doen, zonder dat de verdeling van de goederen vast staan, want in principe is alles, tot het laatste theelepeltje aan toe, voor een kwart van u.

Mij lijkt van belang om snel de boel te laten taxeren, om enige objectiviteit te krijgen.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE