Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Komen tot een eerlijke boedelverdeling?

6 november 2002

Vraag nummer: 1451 (oude nummer: 1805)

Wed, 6 Nov 2002 10:04

Mijn vader is een paar maanden geleden overleden en er zijn twee erfgenamen: zijn vrouw (hij was +/- 1 jaar geleden hertrouwd) en ik (zoon uit vorige huwelijk).
Wij zijn nu de verdeling van de boedel aan het bespreken en ik heb naar mijn mening een redelijk voorstel gedaan: ik wilde twee schilderijen hebben en zij mag de rest houden. Zij is het daar jammergenoeg niet mee eens, omdat zij beweert dat 'de rest' van de inboedel (alle meubels en apparaten als stereo en computers) helemaal niks waard is vergeleken met de schilderijen. Nu kan ik haar mening best begrijpen als het om schilderijen van Rembrandt of zo gaat. Het is echter niet het geval. Natuurlijk is de beste oplossing dan een taxatie. Maar hoe moet ik dan de waarden van de rest van de inboedel schatten? Het gaat namelijk niet om oude goedkope/lelijke dingen, dus ik ben ervan overtuigd dat alles bij elkaar wel heel wat moet kosten.
Als we het over de hele inboedel hebben, moet ik dan ook alle bezittingen van haar (wat natuurlijk ook van mijn vader is, omdat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd) meenemen in de berekening van de totale waarde? Als ik mij niet vergis heeft ze een appartement in het land waar ze vandaan komt.
Tot slot nog een laatste vraag, de verdeling is dus nog niet rond, maar ondertussen is ze wel bezig om dingen uit het huis aan kennissen weg te geven. Zonder eerst met mij te overleggen. Het gaat weliswaar niet om grote dingen, maar het zijn juist die kleine dingen die voor mij wel een bepaalde emotionele waarde heeft. Mag ze dit wel doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Als u er in goed overleg met de echtgenote van uw vader niet uitkomt, zit er weinig anders op dan om de goederen inderdaad te laten taxeren.
En ik denk in het algemeen dat men de waarde van een inboedel niet moet onderschatten. Het heeft natuurlijk niet meer de nieuwwaarde, maar toch.

In de berekening/taxatie moet de totale waarde van de gemeenschappelijke bezittingen worden betrokken, dus ook een eventueel appartement van de echtgenote in een ander land. U hebt recht op een kwart van het totale vermogen (de helft was van uw vader; die helft wordt verdeeld tussen zijn echtgenote en u).

Tja, dan het punt van het weggeven van spulletjes aan derden. Dat mag zij niet doen, zonder dat de verdeling van de goederen vast staan, want in principe is alles, tot het laatste theelepeltje aan toe, voor een kwart van u.

Mij lijkt van belang om snel de boel te laten taxeren, om enige objectiviteit te krijgen.

mr W.G.H.M. van der Putten

6 november 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder