Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfenis woning met meerdere gegadigden

9 maart 2003

Vraag nummer: 2060 (oude nummer: 2453)

Sun, 9 Mar 2003 18:37

De tante van mijn vader is overleden en nu zijn er binnen de familie twee gegadigden om het huis te kopen, namelijk mijn vader en mijn tante. De woning staat naast zijn boerderij en vanwege de hinderwetvergunning en zijn bedrijvigheid wil hij het huis kopen voor de taxatiewaarde. Mijn tante wil de woning ook kopen voor haar zoon. De meerderheid van de familie vindt dat mijn vader als eerste de keus heeft om de woning te kopen. Nu wil mijn tante niet meewerken. Maar de familie wil ook niet dat de woning openbaar verkocht wordt. Wat is de beste aanpak zodat mijn vader de woning kan kopen? Of is er een jurispedentie dat het uitmaakt dat in dit geval de woning gekocht kan worden door mijn vader?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Iedere erfgenaam heeft in principe even veel of even weinig recht om de woning over te nemen, al heeft uw vader objectief op grond van uw verhaal wel een goede (betere) reden (dan uw tante).
Het is niet zo dat een meerderheid van de erfgenamen beslist; iedere erfgenaam zal in moeten stemmen met verkoop. Één onwillige erfgenaam kan de hele zaak geweldig ophouden.

Het beste is om te proberen minnelijk in goed overleg overeenstemming te bereiken. Mocht dat echter onhaalbaar zijn, ook na enkele redelijke pogingen, dan zit er weinig anders op dan om een advocaat in de arm te nemen. Want op een bepaald moment wordt het verzet van één erfgenaam onredelijk en wordt een drempel overschreden: dan is sprake van misbruik van recht. En dan helpen een paar woorden in een adviesrubriek niet, maar dan heeft de meerderheid van de erfgenamen echt een advocaat nodig.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 maart 2003

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder