Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

En/of rekening


5 november 2002

Vraag nummer: 1448  (oude nummer: 1802)

Tue, 5 Nov 2002 14:06

Mijn schoonvader leeft niet meer.
I.v.m. het overlijden van nu mijn schoonmoeder heb ik de volgende vragen
In het verleden hebben we van haar bankrekening een en/of rekening gemaakt.
Vraag 1. Is het nu wettelijk zo dat de ½ van deze rekening van mij is en het overige deel verdeeld moet worden over de wettelijke erfgenamen?
Vraag 2. Had ik in het verleden de helft van deze rekening op moeten geven bij de belasting zodat dit dan mee had moeten tellen bij de aangifte?

Antwoord:

Geachte heer,

Antwoord 1.
Het is niet zo dat de helft van de en/of rekening van u is. Noch op grond van de wet of een andere reden.
Als op deze rekening de AOW en het pensioen van uw schoonmoeder binnen kwamen, er wel een wat geld van een spaarrekening van haar op werd gestort etc., dan is duidelijk dat het geld gewoon helemaal van haar was.
Het hebben van een en/of rekening zegt niets over de 'eigendom' van het geld op die rekening. Bijvoorbeeld mijn vrouw en ik zijn buiten gemeenschap van goederen gehuwd en wij hebben ook en/of rekeningen. In de praktijk gaan we er gewoon mee om (natuurlijk, gelukkig) zonder op de herkomst en het doel van de betalingen te letten, maar in principe zou je precies kunnen splitsen wat van wie is. En dat is niet automatisch de helft.
In het geval dat een kind mede gerechtigd wordt op een rekening van een ouder, om voor hem/haar bankzaken te kunnen regelen, wat contant geld voor dagelijkse behoeften af te kunnen nemen zonder dat die ouder altijd zelf de deur uit moet etc., mag en moet je er van uitgaan dat het geld op de rekening helemaal van de ouder is en na diens overlijden geheel voor de erfgenamen is. Tenzij u zelf geld van uzelf op die rekening hebt gestort, of er betalingen voor u zelf van hebt gedaan. Maar dat zou hoogst onverstandig en onlogisch zijn.
Het is ook altijd verstandig om van dit soort rekeningen vele jaren lang de bankafschriften te bewaren, om aan te kunnen tonen, als er iemand ooit aan zou twijfelen, dat het geld van en voor de ouder was.

Antwoord 2.
Van een dergelijke rekening hoeft de mede-rekeninghouder zelf niets op te geven bij de belastingen, als het om het geld van de ouder ging.
Ik begrijp uit uw vraag dat u dat niet gedaan hebt. En dat was ook volkomen terecht, waarschijnlijk. Uw schoonmoeder had het bedrag zelf wel helemaal moeten opgeven.

mr W.G.H.M. van der Putten

5 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >