Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Buitenlandse huwelijkse voorwaarden (vervolg op vraag 1805 inboedelverdeling)

12 november 2002

Vraag nummer: 1510 (oude nummer: 1871)

Tue, 12 Nov 2002 11:50

Allereerst wil ik u bedanken voor het beantwoorden van mijn vorige vraag (1805) over verdeling van de inboedel. Helaas is dat probleem nog niet opgelost. Er is zelfs nog een probleem bij gekomen...

Mijn onlangs overleden vader is ruim 1 jaar geleden getrouwd in het buitenland met een buitenlandse. De afhandeling van de erfenis verloopt erg moeizaam nu blijkt ze 'dingen' verborgen heeft gehouden. Tot nu is men ervan uitgegaan dat er geen huwelijkse voorwaarden zijn. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Ik heb het zelf gezien, maar toen ik haar om een kopie van het document vroeg, weigerde ze het aan mij te geven. Ook wilde ze het niet geven aan de notaris. Dat geeft mij dus het gevoel dat ze iets achterhoudt. Ik weet natuurlijk niet wat erin staat en of dat van toepassing is hier in Nederland. Daarom wil ik het graag aan de notaris laten zien. Hier wilt ze echter niet aan meewerken.
Is de enige manier nu een advocaat inschakelen om haar te verplichten het document te laten zien? Hoe zit het dan met de extra kosten, zijn deze achteraf op haar te verhalen, omdat ze niet meewerkt?

Bijvoorbaat dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik meen dat het inderdaad tijd is om een advocaat in te schakelen. Als er huwelijkse voorwaarden zijn, zijn die zeker relevant. Als erfgenaam treedt u in de rechten en plichten van uw vader en is dit document mijns inziens van groot belang voor u. Als de vrouw het document niet uit handen wil geven, geeft dit de indruk dat dat voor haar ongunstig is en voor u gunstig.

In het algemeen is het inschakelen van een advocaat niet te verhalen op 'de andere partij'. De moeite die men moet doen en kosten die men moet maken om het recht dat men heeft ook werkelijk te halen en te krijgen, zijn een eigen risico.
In dit geval zou het wellicht iets anders kunnen liggen omdat het gaat om de verdeling van de nalatenschap en ik zou me ook voor kunnen stellen dat deze kosten op de nalatenschap kunnen drukken, wat er op neer komt dat u en de vrouw van uw vader ze delen.

Over dit laatste moeten een advocaat en een notaris inlichtingen kunnen geven.
Het is mij niet bekend of er een soort register van huwelijkse voorwaarden is, hier of in het betreffende buitenland.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 november 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder