Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voortzetten koopsompolis bij overlijden


2 februari 2002

Vraag nummer: 560  (oude nummer: 199)

Na overlijden van mijn vader blijkt dat er koopsompolissen lopen van het oude fiscale regime (afgeslotenvoor 1992).Algemeen wordt gesteld dat dit soort polisseneen grote vrijheid hebben betreffende het veranderen van de te naamstelling.(b.v. het overhevelen naar (klein) kinderen).
Is het mogelijk om deze koopsompolissen voort te zetten (b.v. door de naam van de verzekernemen te veranderen in de erfgenamen) ??
De bank stelt dat het voortzetten van de pollissen niet kan. Dit is volgensde bank niet te wijten aan de polisvoorwaarden maar aan de grenzen van de wet.
De bank stelt dus dat de polissen niet overdraagbaar zijn en tot uitkering moeten komenin de vorm van een lijfrente. Verder steltde bank dat deze lijfrente niet tijdelijk mag zijn maar een levenslange vorm moet hebben (hier beroept de bank zich weer op de wet).
De vraag is:
- zijn deze polissen bij overlijdenvan de verzekeringnemer niet overdraagbaardoor bepalingen in de wet ??
- indien deze inderdaad niet overdraag zijn en in de vorm van een lijfrente tot uitkering komen, moet dit dan perseeen levenslange lijfrente zijn ??

Antwoord:

Geachte heer Dolmans,
Vragen over koopsompolissen vallen - niet een beetje maar geheel en zelfs voor het dubbele - buiten het terrein van deze rubriek.
Ik wil er toch wel iets over zeggen. U moet nooit 'op afstand' advies over bepaalde overeenkomsten, zoals in dit geval koopsompolissen, inwinnen. Je kunt er pas iets over zeggen, als je zo'n overeenkomst voor je ziet liggen, samen met de betreffende algemene voorwaarden.Er zijn heel veel verschillende koopsompolissen, met heel veel verschillende voorwaarden. Ik heb er zelf ook een paar. Sommige zouden voort te zetten zijn, andere niet. Wat bij u van toepassing is, is op afstand natuurlijk niet te zien.Als een bank zegt dat de betreffende polissen niet overdraagbaar zijn op grond van 'de wet', is dat een uitspraak waar ik niks mee kan. U ook niet. Welke wet? We hebben er zo 46.784 in Nederland, en zo'n 163.002 uitvoeringsregeling enen 283.853,5 ministeriele regelingen, etc. En welke bepalingen van die wet? Het is een beetje flauw natuurlijk, om naar tienduizenden wetten te verwijzen, maar er kunnen heel veel en veel verschillende regelingen van toepassing zijn, soms geheel en soms deels.Ik zou als ik u was verlangen dat de bank dat dan maar eerst eens exact aangeeft, onder verwijzing naar en met citering van die wetsbepalingen. En dan zwart op wit. Als ze dat kunnen onderbouwen, is er een grote kans dat ze gelijk hebben.
Als u het alleen van een mondeling verhaal moet hebben, zou ik me eerst even achter de oren krabben, als ik u was. Zoals gezegd heb ik zelf ook een paar verzekeringen lopen. Bij elke verzekering hoort een verhaal over de deskundigheid van de betrokken intermediairs/verzekeraars. Laat ik samenvatten dat naar mijn ervaring die deskundigheid bedroevend laag is. In gewoon Hollands: "Ze kletsen vaak maar wat uit de nek". Naar mijn ervaring is het niet onmogelijk dat wanneer ze iets er over op papier moeten zetten, dat het verhaal een andere wending krijgt.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >