Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Trends rondom uitvaart


19 maart 2008

Vraag nummer: 5295  (oude nummer: 10491)

Geachte heer / mevrouw,

Momenteel ben ik bezig met een onderzoek rondom de uitvaartmarkt van Nederland. Verder wil ik een marktonderzoek doen over de uitvaartmarkt van Engeland. Nou is mijn vraag of u een idee hebt hoe ik het beste informatie kan vinden over de Engelse markt.

Verder zou ik graag willen weten welke trend/veranderingen rondom uitvaart heeft plaatsgevonden afgelopen 10 jaar.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Sonja Poorthuis

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek richt zich op juridische vragen over begraven en cremeren en pretendeert niet meer te kunnen.

Zeker zijn er trends inzake de uitvaart, maar die lopen vaak al wat langer dan 10 jaar. En het is maar wat je tot de uitvaart rekent. Zelf vind ik het een belangrijke trend van de afgelopen 20 jaar dat veel minder as wordt verstrooid dan zeg 30 of 50 jaar geleden. Toen werd in ruim 90 of 95% van de gevallen na een crematie as verstrooid. Nu wordt as in misschien wel 40% van de gevallen bewaard, in een columbarium, in een urnengraf of gewoon graf, of door mensen thuis. Het as verstrooien door nabestaanden op dierbare plekjes is pas sinds 1991 wettelijk mogelijk, maar komt ook heel geregeld voor.
De uitvaarten zijn vaak ook persoonlijker en iets luxer dan 30 of 40 jaar geleden. Daardoor naar verhouding ook ietsje duurder, nog los van inflatie-aspecten. Mensen hebben er meer voor over, durven meer voor hun gevoel daarbij uit te komen lijkt het wel.

Maar het is de vraag wat u 'de uitvaartmarkt' noemt. Ik wijs er op dat die 'markt' heel divers is. Er is veel meer dan alleen de dag van de uitvaart en het werk van de uitvaartverzorger. Ik noemde net al de - in mijn ogen - grote verschuiving voor wat betreft de bestemming van de as na crematie. Maar ook op het gebied van begraven gebeurt er van alles. Er is meer aandacht voor begraafplaatsen in het algemeen. Ze zien er gemiddeld verzorgder uit dan zeg 25 of 50 jaar geleden. De monumenten zijn veel persoonlijker geworden, vaak ook kunstzinniger dan 25 jaar geleden. Er is een groot verschil ten aanzien van kindergraven. Vroeger waren dat afgelegen hoekjes van een begraafplaats met bescheiden monumentjes. Tegenwoordig zijn het de meest uitbundige graven. Kinderen werden vroeger vaak samen in een algemeen grafje begraven. Tegenwoordig zijn het bijna allemaal individuele graven, omdat ouders een eigen plek willen hebben om te versieren. Want daar lijkt het vaak wel op, gaat u maar eens op verschillende begraafplaatsen kijken. Dat zijn allemaal trends.
Ook een trend is om te begraven op natuurbegraafplaatsen, waarvan er in Nederland nog te weinig zijn. Een rustieke plek spreekt veel mensen erg aan, meer dan een aantal monumenten op een rij.

Een trend is ook de grote verscheidenheid aan goederen die je rond een overlijden lunt kopen. Er is een enorme keus aan urnen voor de as. Gedenksieraden voor as, lijkwades, rouwvoorwerpen, noem maar op.

Voor een deel is dat allemaal niet nieuw, maar een revival, in mijn ogen. Een of twee eeuwen geleden liepen mensen ook met medaillons met een lok haar van hun geliefde. Lange tijd is dat helemaal uit geweest, maar nu, vooral in de vorm van as, is dat weer erg in.
Grafmonumenten waren een eeuw geleden ook kunstzinniger dan 30 of 40 jaar geleden. Niet allemaal, natuurlijk, maar toch.

U merkt, ik kijk wat verder dan een termijn van 10 jaar, want dat is op het vlak van de uitvaart en uitvaartbeleving een korte termijn. Dood en rouw zijn immers van alle tijden.

Het is ook al een belangrijke trend dat er veel meer aandacht is van het publiek voor de dood en de uitvaart. 20 of 30 jaar geleden was er nauwelijks iets over op TV. Tegenwoordig heel regelmatig.

Als u een idee wilt hebben, moet u eigenlijk met veel mensen uit het vak praten, in verschillende sectoren. Veel verschillende mensen en vooral mensen die er al wat langer in zitten en die de trends in hun sector hebben waargenomen.

Ik adviseer u gewoon om veel artikelen te lezen, zoals die te vinden zijn op deze site. En ik kan de site dood.nl aanbevelen, die is journalistiek van aard en signaleert ook trends. Maar er zijn ook veel andere interessante sites, zoals gedenkboek.nl, graftombe.nl, uitvaartvoorlichting.nl.
En vergeet ook de sites van vele adverteerders (zie de Adressengids op deze site) niet.
U zult versteld staan over de hoeveelheid informatie.
Aan u de kunst om daar trends in te ontdekken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >