Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Scriptieonderwerp WOL

4 maart 2008

Vraag nummer: 5246 (oude nummer: 10395)

Weledelgestrenge heer,

Ik ben 4e jaars HBO-Rechten student en ik schrijf u over het volgende. Het is zover: ik ben toe aan het schrijven van mijn scriptie! Nu is het zo dat ik mijn scriptie graag zou schrijven over de Wet op de Lijkbezorging, omdat het eens een ander onderwerp is dan de "standaard" onderwerpen die veel worden gebruikt voor de scripties. Echter, de WOL is erg omvangrijk in die zin dat veel deelonderwerpen er raakvlakken mee hebben.

Tijdens mijn eerste globale onderzoeksronde kwam ik terecht op uw internetsite en ik las dat u veel juridische adviezen geeft met betrekking tot allerlei (deel)onderwerpen die te maken hebben met de Wet op de Lijkbezorging.

Aangezien u zoveel (juridische) ervaring met deze wet heeft, ben ik zo brutaal om u hierbij een mail te sturen en te vragen of u wellicht nog goede tips voor mij heeft.
Zijn er (actuele) onderwerpen die interessant kunnen zijn om te behandelen in mijn scriptie? Wat zouden goede deelonderwerpen kunnen zijn?

Uiteraard heb ik er alle begrip voor als u mij niet kunt helpen. Ik ga er vanuit dat u deze site in beginsel niet ontwikkeld heeft om studenten te ondersteunen bij hun studie, maar u zou mij echt enorm helpen als u mij een duwtje in de goede richting kunt geven.

Alvast ontzettend bedankt voor uw hulp!

Met vriendelijke groet,

Sylvana van Leeuwen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik juich het natuurlijk toe als iemand de Wet op de lijkbezorging (zonder hoofdletter L en gewoonlijk afgekort als Wlb) als onderwerp voor een scriptie wil nemen.

U hebt goed gezien dat de Wet op de lijkbezorging over veel - heel - verschillende zaken gaat, die soms maar één gemeenschappelijke noemer hebben, het dood zijn en wat er met doden moet gebeuren. Het niet zonder toestemming van een officier van justitie mogen vervoeren van een overledene die onder verdachte omstandigheden is overleden, het niet van toepassing verklaren van de Wlb op leden van het Koninklijk Huis en de verplichting voor gemeenten om begraafplaatsen te hebben, hebben inhoudelijk niet zo veel met elkaar te maken.
De Wlb heeft een flinke omvang, maar een van de aardigheden is dat veel onderwerpen er vrij algemeen en niet erg in detail in geregeld zijn. Een scriptieonderwerp zou kunnen zijn of het niet wenselijk is dat bepaalde onderwerpen meer gedetailleerd in de wet geregeld zouden moeten worden. U zou zelf als het ware een hoofdstuk kunnen ontwerpen en zelf artikelen kunnen bedenken/schrijven en kunnen toelichten waarom u ze zo zou willen schrijven. Ik noem een paar dingen die niet in de Wlb en niet in de uitvoeringsregeling het Besluit op de lijkbezorging staan:
- hoe te handelen wanneer er verschil van mening is tussen nabestaanden de keuze tussen begraven en cremeren (en geen wens van de overledene bekend is)?
- hoe te handelen als de nabestaanden de wens van de overledene niet willen volgen; wat moet een uitvaartondernemer daar mee?
- zouden er regels moeten zijn over de inrichting van de uitvaartplechtigheid? Mag je een open kist op een open kar over straat vervoeren? Mag je een overledene in een buurthuis opbaren? Zouden nabestaanden het recht moeten hebben om zelf een graf te graven en te dichten? Mag men personen waar men ruzie mee heeft op een plechtigheid weigeren?
- zouden nabestaanden recht moeten hebben/krijgen om obductie van de overledene te verlangen?
- zou er geen regeling voor de gang van zaken in een crematorium en de crematie moeten zijn?

Wat zich wellicht ook goed leent voor een scriptie is het ontwerp van Wet tot herziening van de Wet op de lijkbezorging, dat nu bij de Tweede Kamer in behandeling is. Het gaat om de kamerstukken 30 696. U kunt de wijzigingen bespreken en zelf bedenken en commentaar geven of dit verstandig is of niet. U kunt, als steun, bij diverse uitvaartorganisaties zoals de NUVU en de LOB vragen wat hun mening over de wetswijziging is. U kunt ook de medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden, die de wetswijziging coördineren en over dat soort commentaren beschikken, vragen of ze u afschriften kunnen verstrekken of anderszijns op weg kunnen helpen.

Ik wens u graag veel succes.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder