Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in cel


2 februari 2002

Vraag nummer: 647  (oude nummer: 526)

Ik loop met een aantal vragen. Gisteren... 31 dec 2001 is mijn broer op 35 jarige leeftijd overleden in zijn cel. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Vast staat dat hij zich al een week of 2 niet goed voelde, hij klaagde over last van zijn maag buik en blaas. De reden waarvoor hij in het huis van bewaring zat waren een groot aantal bekeuringen die hij niet kon betalen. Hij wilde schoonschip maken mede vanwegen het feit dat hij zijn leven weer redelijk op orde gekregen had. Hij mocht terug komen bij zijn werkgever en had sinds kort weer een woon en verblijfplaats. Ik heb contact gehad, telefonisch met 1 van de directie leden van de instelling waar hij in verzekerde bewaring werdt gehouden. Die melde dat mijn broer 's ochtends om 6.30 uur nog was gezien en om 7.30 geen teken van leven meer vertoonde. Er is een arts bijgeweest die het overlijden heeft vastgesteld, en mijn broer wordt vandaag naar Rijswijk overgebracht voor sectie. Onduidelik voor mij is nu wat te doen. Ik ben voornemens de instelling waar hij zat aansprakelijk te stellen.
Is daar enig advies over mogelijk?, daarnaast heeft mijn broer geen middelen of een verzekering voor een nette crematie achtergelaten. Wat zijn de mogelijkheden op dit gebied? In welke richting zal ik moeten zoeken op een nette manier afscheid te kunnen nemen van hem.
Met vriendelijke groet en hoogachting,
Rene Karel.

Antwoord:

Geachte heer,
Allereerst gecondoleerd met dit zeer recente verlies. Geen goede start voor het nieuwe jaar.
Wanneer een naast familielid overlijdt, maakt het op zich voor de begrafenis of crematie niet uit of hij gedetineerd was of niet. De familie kan de uitvaart verzorgen. En als de familie dat niet kan of wil, dan doet de gemeente het (maar die zal proberen de kosten te verhalen).
Uit het feit dat u schrijft dat het stoffelijk overschot naar Rijswijk is vervoerd, leid ik af dat er onderzoek wordt gedaan of het gaat om een natuurlijke dood of niet. U kunt contact opnemen met het parket (openbaar ministerie ofwel de officier van justitie) van de plaats waar het betreffende huis van bewaring (HvB) onder viel. Als u niet weet waar het onder valt (Den Haag, Dordrecht of Middelburg of elders) kan het HvB u verder helpen. U kunt dan ook horen wanneer het lichaam wordt vrij gegeven.Uit het onderzoek te Rijswijk kan ook worden afgeleid - denk ik - of uw broer de afgelopen weken de juiste medische verzorging heeft gehad. Dat hij in detentie overleed is op zich geen reden om de instelling ergens voor aansprakelijk te stellen. Er sterven helaas veel mensen veel te jong. Dat is anders, wanneer uw broer niet de juiste medische zorg heeft gehad, hij er wel om vroeg maar niet heeft gekregen etc. Op zich zou de medische zorg geen probleem hoeven zijn, want er is een goed gevangenisziekenhuis te Scheveningen.
Ik denk dat u uw vragen gewoon moet voorleggen aan de officier van justitie die de zaak behandelt en aan het HvB waar uw broer overleed. Ik denk dat men ze zo goed mogelijk behandelt. Als u mocht twijfelen aan de gang van zaken, dan zijn er ook nog zoiets als klachteninstanties voor het gevangeniswezen. Ook daar kan men u bij het HvB meer over vertellen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >