Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opsporen van een nabestaande

27 augustus 2009

Vraag nummer: 6820 (oude nummer: 13672)

Geachte Mevrouw/mijnheer,

Onlangs is mijn dierbare tante overleden. Haar laatste wens was dat zij haar verloren zoon nog eenmaal wilde zien, voordat zij haar laatste adem uitblies. Nu wilde het zo gebeuren dat haar 2 andere dochters daar niets in zien. De vader van deze 2 dochters staat nu voor een dilema. Of zijn beide dochters voor het hoofd stoten of zijn zoon opsporen. Hij koos jammerlijk voor de goede verstandhouding met zijn dochters, omdat hij zelf ook hulp behoevend is. Daarmee koos hij ook voor het feit dat de zoon niets komt te weten over de dood van zijn moeder. Kan dit zomaar? Is hiervoor niets bij wet geregeld. Bijvoorbeeld een informatieplicht aan alle directe nabestaanden van een overledene. Zelf heb ik, toen mijn tante nog leefde en zij haar wens tegen mij uitsprak, hemel en aarde bewogen om achter het adres van haar zoon te komen. Helaas zonder resultaat. Haar laatste wens kan ik nu niet meer in vervulling laten gaan. Maar ik vind nog steeds dat haar zoon het recht heeft om te weten dat zijn moeder gestorven is. Hoe zou ik dit voor elkaar kunnen krijgen? De uitvaartondernemer heb ik inmiddels ook al gebeld, maar deze kon niets voor mij betekenen. Misschien langs deze weg!

Hopende op een antwoord uwerzijds.

Met Hoogachting,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat geen informatieplicht aan directe nabestaanden bij het overlijden van iemand. Niet voor particulieren en niet voor de overheid.

De overheid gaat er waarschijnlijk van uit dat als mensen een goede of normale relatie hebben, zij vanzelf van een overlijden kennis nemen. En dat als ze dat niet hebben, zij daar bewust voor kiezen. Bovendien zou het erg betuttelend zijn. En erg moeilijk, zo u zelf al hebt ervaren.

Mensen zouden in principe te vinden moeten zijn via de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Maar als mensen geen verhuizingen doorgeven, naar het buitenland verhuizen e.d., heb je een probleem. Bovendien krijgt niet zomaar iedere burger direct gegevens uit de GBA. Bescherming van privacy heet dat.

Mensen die ervaring hebben met het opsporen van nabestaanden/erfgenamen, zijn notarissen. U zou uw vraag eens kunnen herhalen in de Notariele adviesrubriek.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder