Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe te handelen bij overlijden van ongetrouwde tante


3 november 2003

Vraag nummer: 2614  (oude nummer: 3318)

Geachte Heer,
Na raadpleging van uw site en de site notaris.nl, zijn veel van mijn vragen beantwoord. Toch wil ik u mijn probleem nog even voorleggen.
Ik ben een nicht van o.a. twee ongetrouwde tantes. De oudste (86) maakt zich zorgen over wat er moet gebeuren, wanneer de jongere (82) overlijdt. De oudste heeft er bij de jongere op aangedrongen een testament te laten maken of iemand aan te stellen die de zaken dan kan afhandelen. Beide mogelijkheden werden na herhaaldelijk aandringen verworpen. "Ze brengen mij wel weg", is steeds het commentaar. Wie "ze" zijn is niet duidelijk.
De oudste tante heeft mij nu gevraagd te helpen, mocht dat nodig zijn en uiteraard ben ik daartoe bereid. Voor de duidelijkheid het gaat hier niet om een eventuele erfenis, maar om de zaken netjes en juist af te handelen. Onderstaande wil ik ter verifiëring aan u voorleggen, misschien zie ik iets over het hoofd. Er dient m.i. gezorgd te worden voor:
1. Verklaring van overlijden (arts)
2. Inschakelen uitvaartonderneming
3. Nagaan of er eventueel toch een testament is.
4. Verklaring van erfrecht (notaris) om eventuele banktegoeden aan te wenden voor de uitvaart en eventueel verdere verdeling.
Met hartelijke dank en vriendelijke groeten,
Annette Gladdines.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw tante overlijdt, moet er inderdaad direct een arts worden gewaarschuwd en een uitvaartonderneming. En dat nagaan of er een testament is, moet eigenlijk ook direct, omdat een eventueel testament een aanwijzing voor de lijkbezorging kan bevatten. Het is niet voor het eerst dat in een testament staat dat iemand bijvoorbeeld gecremeerd had willen worden en de wens had om de asbus in het graf van ouders bij te laten zetten, terwijl de familie voor begraven elders koos of de as al verstrooid is....
Het beste is het als enkele vertrouwde mensen al een kopie van het testement in huis hebben, eventueel in een gesloten enveloppe, om er direct naar te kunnen handelen. Formeel klopt dat niet, omdat een testament altijd nog gewijzigd kan worden. Maar het niet beschikken over de gegevens is m.i. een groter probleem.

Ik begrijp dat het lastig praten is met uw jongere tante, maar zo zadelt zij 'ze' wel met een probleem op. Als er meer neven en nichten zijn, zijn er waarschijnlijk ook meer erfgenamen en het is uitermate handig en verstandig om in een testament een executeur te benoemen en die ruime volmacht te geven. Je blijft anders voortdurend over de kleinste dingen aan het overleggen en als er 1 of 2 erfgenamen zijn die bij nader inzien toch erg veel commentaar of noten op hun zang hebben, is het een allesbehalve dankbare klus. Die klus moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden.
Ik zou in uw geval er op stáán dan ze een goed testament maakt en anders dreigen dat niemand later iets voor haar regelt: dan brengen 'ze' haar niet weg, maar laten 'ze' de boel de boel. Ik zeg het wat onserieus, maar meen serieus dat uw tante goed moet worden ingepeperd dat ze met een laconieke houding nu straks anderen met een probleem opzadelt. Onnodig, en dat is het erge er aan.

Het is verstandig om al zo veel mogelijk zaken bij leven te bespreken, te kijken wat de wensen zijn, wat de financiële mogelijkheden zijn, waar de belangrijke papieren liggen, of er een adresboekje of iets anders is met namen en adressen van personen die moeten worden gewaarschuwd etc. etc.

Ik hoop dat uw tante nog een beetje tot rede te brengen is.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >