Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Achterhalen of iemand gestorven is

27 januari 2016

Vraag nummer: 45012

Geachte heer, mevrouw,

Ik ben vorige keer zo goed geholpen op deze website dat ik hierbij nog graag een vraag zou willen stellen. Het is een rare vraag misschien maar mijn vader heeft al zo'n 12 jaar geen contact meer met zijn moeder (door omstandigheden). Ze had eigenlijk met niemand meer contact van de familie behalve één kleinzoon, mijn neef. In juni 2014 kreeg ik via deze neef te horen dat oma overleden is. Wij en andere familieleden hebben hier nooit officieel bericht van gekregen. Logisch dat je geen rouwkaart krijgt van iemand waar je geen contact mee hebt. Maar mijn vader was de enige erfgenaam (zijn zus is helaas vroeg gestorven) dus was mijn vader de enige. Hij wilde ook absoluut niets erven van oma, maar ook nooit iets vernomen van een notaris of dergelijke. Niemand van de familie weet of er een begrafenis heeft plaatsgevonden. En op internet kan ik nergens een advertentie of berichtgeving vinden? Kunt u mij misschien vertellen hoe je er achter kunt komen of iemand daadwerkelijk is overleden en wanneer. Hoe zou het dan met een begrafenis zijn, eventueel zonder gasten/familie? Het is misschien een raar en ingewikkeld verhaal, maar mijn vader is momenteel erg ziek en ik wil het hem nog graag kunnen vertellen hoe het precies geweest is allemaal. Ik dank u heel hartelijk voor uw moeite. Gr. XX

Antwoord:

Geachte heer,

Omwille van de privacy van u en uw familie heb ik uw naam onder de vraag weggehaald.

Uw vader kan een uittreksel bij de Burgerlijke Stand opvragen uit het register van overlijden. Dat kan uw vader doen als belanghebbende erfgenaam. Of u namens hem, als hij u machtigt. U moet dan zijn bij de Afdeling Burgerzaken van de gemeente waar uw oma waarschijnlijk gestorven is. Dat kan zijn uw woongemeente of de gemeente waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt, of een hospice.
U zou het natuurlijk ook gewoon meteen aan uw neef kunnen vragen.

Er bestaat niet 1 landelijk register van overledenen. Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen. Maar volgens mij kunnen andere gemeenten ook in het BRP (Basisregistratie personen) kijken en zien of iemand nog leeft of niet. Dus u zou gewoon ook een aan de afdeling Burgerzaken van uw gemeente kunnen vragen hoe u hier achter komt.

Overigens is uw vader niet de enige erfgenaam van uw oma. U schrijft dat uw vader een zus had, die overleden is. Dan treden haar kinderen in haar plaats als erfgenaam. Als uw tante bijvoorbeeld 3 kinderen had, zijn die ieder voor 1/6e deel erfgenaam en uw vader voor 1/2e deel.

Het is in de meeste gevallen van een overlijden niet zo dat er een notaris bij komt kijken. Er is geen verplichting om een notaris in te schakelen. Als er geen vermogen is, is het ook helemaal niet zinvol.
Notarissen hebben geen verplichting om nabestaanden op te sporen en te informeren. dat speelt alleen als zij de opdracht krijgen een testament uit te voeren. Niet als zij niet een dergelijke opdracht van nabestaanden krijgen of als de overledene hen niet als executeur heeft aangewezen.

Of uw oma begraven of gecremeerd is, kunt u navragen bij de begraafplaatsen of crematoria in haar woonplaats of regio. Begraafplaatsen en crematoria zijn verplicht om te zeggen dat iemand bij hen is begraven of gecremeerd, als dat het geval is. Ik zou als ik u was zulke informatie altijd schriftelijk opvragen, zodat men tijd heeft om het goed uit te zoeken en men zich er aan de telefoon niet makkelijk vanaf kan maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder