Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aangifte doodgeboren kind van een tweeling


20 september 2016

Vraag nummer: 47432

Dag,

Was het in 1971 verplicht een levenloos geboren baby aan te geven? Het doodgeboren meisje is deel van een tweeling: het andere kindje is mijn dochter van 45 en wij willen graag weten of het mogelijk is om het doodgeboren zusje alsnog wettelijk te erkennen,
vriendelijk dank voor uw aandacht, corry schellekens

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag ligt op het gebied van het personen- en familierecht. Deze adviesrubriek gaat over de regels voor begraven en cremeren. Dat is dus iets anders.
Van personen- en familierecht, dat in Boek I van het Burgerlijk Wetboek is geregeld, heb ik geen verstand.

Ik ben toch even in de wet gaan kijken.
De aangifte van een levenloos geboren kind staat in artikel 19i van het Burgerlijk Wetboek: "1. Wanneer een kind levenloos ter wereld is gekomen, wordt een akte opgemaakt, die in het register van overlijden wordt opgenomen."
Daarnaast zijn er regels over de bevoegdheid en over de verplichting om aangifte van geboorte (en overlijden) te doen.
Waarschijnlijk waren die regels er in 1971 ook al, maar dat kan ik u niet met zekerheid zeggen.
Maar als er in 1971 een verplichting tot aangifte was, wil dat nog niet zeggen dat ook aangifte is gedaan. Als aangifte is gedaan, zou die akte in het register van overlijden terug te vinden moeten zijn. Op een makkelijke manier, want de gemeente van aangifte en de datum zijn bekend, als het doodgeboren kind een tweelingzus had. Bij die gemeente kunt u het dus navragen.

Of en hoe het mogelijk is om na 45 jaar nog een levenloos geboren kind aan te geven, dat niet eerder is aangegeven, is een materie waar wel wat ontwikkelingen over gaande zijn, zag ik. Ik vond op de site Rijksoverheid.nl de 'kamerbrief-geboorteregistratie-basis-registratie-personen-van-levenloos-geboren-kinderen.pdf' van 26 april 2016 van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. De minister wil o.a. onderzoek doen naar de mogelijkheden van registratie.

Ik denk dat het voor u interessant is om deze ontwikkelingen te volgen en in contact te treden met verzoekers van de petitie “ik wil ook in het BRP” die in de brief van 26 april genoemd wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

naschrift:
Ik lees net vanavond in de NRC:

Ouders van doodgeboren kinderen krijgen de mogelijkheid hun kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dat hebben ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) maandag toegezegd, zo bevestigen woordvoerders van beide ministeries. Ook zal de ‘akte levenloos geboren kind’ veranderen in een geboorteakte.
De ministers gingen maandag in gesprek met initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg. Met de verandering wordt volgens het drietal recht gedaan aan het bestaan van de kinderen, zo citeert ANP hen:
“Door deze aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden.”

Wanneer deze aanpassing ingevoerd zal gaan worden, is nog niet bekend.

-------------------------------------------

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >