Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Scheidingspapieren noodzakelijk om akte van overlijden te bemachtigen in Duitsland


5 juli 2016

Vraag nummer: 46672

Geachte heer Van der Putten,

Onlangs heb ik een familie mogen begeleiden van wie de moeder op vakantie in Duitsland is overleden. Bij aangifte van overlijden bleek dat de scheidingspapieren (uit 1992) overhandigd moeten worden voordat er een akte van overlijden wordt opgemaakt en afgegeven. De familie is naarstig op zoek naar deze papieren, maar krijgt deze niet boven tafel. Ook niet via de rechtbank in Amsterdam waar de scheiding is uitgesproken. De ex-echtgenoot van mevrouw is inmiddels overleden. De familie heeft de akte van overlijden (uittreksel) uiteraard nodig om de nalatenschap af te kunnen en mogen handelen. De ANWB alarmcentrale weet ook niet hoe nu verder gehandeld moet worden. Is er een andere route die gevolgd kan worden om een akte van overlijden te bemachtigen?

Graag uw mening hierover.

Met hartelijke groet,
Saskia van der Marel
Akkerhoeve uitvaartzorg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb vergelijkbare problemen gehoord bij het verkrijgen van een akte van overlijden in Duitsland. Men schijnt ook de geboorteakte te willen zien. Of het soms of altijd is, weet ik niet. Dat gaat niet lukken als het bijvoorbeeld gaat om Nederlanders die in het oude Indiƫ of in Papua Nieuw Guinea geboren zijn. En wat dan?
Het is voor mij ook onbegrijpelijk omdat men de eis van de geboorteakte (soms?) ook stelt aan Nederlanders die al enkele decennia in Duitsland wonen. Ik zou mij kunnen voorstellen dat men de eis van de geboorteakte stelt als iemand zich wil inschrijven in het bevolkingsregister. Maar waarom als iemand door de dood wordt uitgeschreven? Bizarre bureaucratie.

Bovendien wordt nu gevraagd naar iets wat niet bestaat. De scheidingspapieren zijn juridisch namelijk volstrekt irrelevant. Het is slechts een tussenstap. Die papieren wil je zo snel mogelijk weggooien en die heb je normaal gesproken nooit meer nodig. Althans nadat de zorg voor eventuele kinderen geregeld is en de financiƫn afgehandeld zijn. Het vonnis van de rechter bij een echtscheiding heeft namelijk nog geen effect voor het scheiden; van het vonnis moet een aantekening in de kantlijn wordt gemaakt bij de huwelijksakte in de gemeente waar ooit gehuwd is. Pas de dag dat die aantekening is gemaakt, ben je in Nederland gescheiden. Een heel enkele keer wordt dit wel eens vergeten; een advocaat stuurt dan het vonnis niet op naar de gemeente of het komt niet aan en de advocaat controleert het niet. Dan is men niet gescheiden. Daar kom je achter als de Belastingdienst je aangifte niet accepteert. Of als je opnieuw wilt huwen; dat kan dan niet.
Wat men in Duitsland zou moeten zien, als men zou moeten zien of iemand gescheiden is, is een uittreksel uit het huwelijksregister van de gemeente waar de betreffende persoon gehuwd is. Daar staat dan ook bij dat die persoon gescheiden is. Dat juridisch het enig relevante document.

Ik had een paar maanden geleden een vergelijkbaar geval van Duitse document-verzamelwoede, in Berlijn. Er moest een asbus worden opgehaald van iemand die gecremeerd was. Het schijnt zo dat zijn dat als iemand ter beschikking van de wetenschap is gesteld, de stoffelijke resten - letterlijk de resten - na een of twee jaar kunnen worden gecremeerd en aan de familie kunnen worden gegeven. Althans in dit geval, in Berlijn. Het crematorium vroeg om de asbus af te kunnen geven de geboorteakte. Na enig protest slikte men dat in.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >