Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in Vietnam


4 november 2002

Vraag nummer: 1445  (oude nummer: 1799)

Mon, 4 Nov 2002 12:44

Mijn broer gaat voor enkele maanden naar Vietnam. Hij is heeft kanker. Als mijn broer daar komt te overlijden wil hij daar ook worden begraven. De vraag is wat moet de familie hier allemaal dan doen? Of wie kan dit allemaal regelen.
Zoals ik het heb begrepen moet de overlijdensakte worden vertaald. Kunt u mij inlichten.
Wat er moet gebeuren? Ik heb begrepen van een medewerker BZ in het stadhuis dat Nederland en Vietnam geen wetelijke overeenkomsten hebben.
Met andere woorden wat staat ons dan te wachten.
Met vriendelijk dank.
J. Boers

Antwoord:

Geachte heer Boers,

Het is een uiterst moeilijke situatie als uw broer en de familie weten dat uw broer niet lang meer te leven heeft. Ik wens u daarbij oprecht veel sterkte.

Wat moet er geregeld worden?
Als hij waarschijnlijk in Vietnam zal overlijden en daar begraven wil worden, is dat iets dat ter plaatse met een uitvaartondernemer geregeld zal moeten worden. Dat zal uw broer zelf moeten doen, of iemand anders daar ter plaatste. U zult als familie moeten bedenken of u dan naar Vietnam wilt gaan voor de begrafenis of niet en hoe men u waarschuwt. dat soort dingen.

Als uw broer in Nederland nog bezittingen heeft, zal er een testament of codicil moeten komen, waarin hij aangeeft wat er moet gebeuren met die spullen. Als het om persoonlijke zaken van vooral emotionele waarde gaat, volstaat een handgeschreven codicil. Als het om zaken met een hoge waarde gaat en om zaken als voogdij van eventuele kinderen, dat soort belangrijke dingen, moet hij naar een notaris.

Om een testament uit te kunnen voeren, zal er 'officiële zekerheid' moeten zijn dat hij is overleden en daar zal een uittreksel van het register van overlijden van de plaats van overlijden in Vietnam voor nodig zijn.
Als uw broer zich nu al uit Nederland laat uitschrijven, omdat hij officieel in Vietnam gaat wonen, is het niet nodig dat er later nog papieren vanuit Vietnam naar de burgerlijke stand op het stadhuis in Nederland komen, lijkt mij. Wel, als hij nog officieel in Nederland woont.
Hoe dat in de praktijk precies gaat of moet, weet ik niet. Maar er zal zeker een oplossing voor zijn. Per slot zal het vele malen per jaar voorkomen dat een Nederlander in Zuid-Oost Azië op vakantie of zakenreis overlijdt en dan heb je dezelfde situatie. Het enige verschil is dat u het nu tevoren weet dat de kans erg groot is dat het zal gebeuren.
Ik denk dat de ambassade van Vietnam, het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade in Vietnam u verder kunnen helpen. Het zal er dan inderdaad waarschijnlijk op neerkomen dat bij de gemeente of stad waar hij overlijdt een uittreksel van het register van overlijden moet worden opgevraagd, dat met een vertaling bij de afdeling Burgerzaken van zijn woongemeente in Nederland zal moeten worden aangeboden. Wie het kan vertalen, kan wellicht ook het ministerie van Buitenlandse Zaken vertellen, of het ministerie van Justitie (die is verantwoordelijk voor de regelgeving rond de Burgerlijke Stand).
Maar waarschijnlijk is dat niet nodig, als uw broer in Nederland is uitgeschreven.

Maar als hij is uitgeschreven, kan het zijn dat bij zijn overlijden geen Nederlands maar Vietnamees recht van toepassing is, wat verschil kan geven in de afhandeling van de nalatenschap. Maar ik denk dat dit praktisch ook afhangt van de omvang van de nalatenschap. Het is dan een heel verschil of iemand bijvoorbeeld ene eigen huis heeft, of een eigen zaak, dan wel dat het gaat om een paar duizend euro op een spaarrekening.

Ik denk dat het altijd verstandig is om hier ook met een notaris over te overleggen. Want van die erfrechtelijke gevolgen weet ik niets. En daar is deze rubriek ook niet voor, we zijn geen notariële site. Maar ik zou zeker een notaris raadplegen, telefonisch of in een gesprekje.

mr W.G.H.M. van der Putten

4 november 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >