Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden in het buitenland


29 november 2002

Vraag nummer: 1725  (oude nummer: 2092)

Thu Jun 20 00:31:34 2002

Iemand die terminaal is, wil sterven in zijn eigen(2e) huis in het buitenland.
Wat kan er omtrent vervoer naar Nederland etc. nu al geregeld worden, of welke contacten moeten er al gelegd worden met bv. plaatselijke begrafenisondernemer?
Zijn alle eu landen verplicht zich aan de zelfde regels te houden die ook hier gelden: balsemen en vervoer in zinken binnenkist?
Eenmaal overleden; hoe lang duurt het voor betrokkene overgebracht wordt en is opbaren daarna nog mogelijk?
Hartelijk dank!

Antwoord:

Thu Jun 20 11:55:12 2002

Geachte heer of mevrouw,

Als een terminale patiƫnt in zijn/haar tweede huis in het buitenland wil sterven, kan nu inderdaad al het nodige geregeld worden. Ik zou als ik u was contact opnemen met een uitvaartonderneming in Nederland, in de woonplaats, en daarmee overleggen wie wat het beste kan doen. Per slot is het belangrijkste deel van de uitvaart, de begrafenis of crematie, later in Nederland.
Het hangt er van af waar dat 2e huis ligt - vlak over de grens in Kalmthout of Aken of op een Grieks eiland of in een ander werelddeel - om te bekijken wie wat doet. Als het niet ver weg is kan de Nederlandse ondernemer ook veel regelen.

Nee, niet voor alle landen van de EU gelden dezelfde regels. Overigens is het voor Nederland niet per se verplicht in iemand eerst te balsemen of in een zinken binnenkist te leggen. Iemand kan ook zonder dat het land binnen komen.

Hoe lang het duurt voordat iemand overgebracht wordt hangt af van de afstand en de formaliteiten en de dag van overlijden. Voor internationaal vervoer is vaak een document van de locale overheid nodig; als iemand dan op vrijdagavond overlijdt zal het vaak pas maandagmorgen mogelijk zijn om het document te krijgen. Maar als iemand op een werkdag 's ochtend overlijdt kan hij/zij in principe dezelfde dag naar Nederland. Men kan de overledene zelf afhalen bij het Mortuarium Schiphol (zie www.zdg.nl).

Opbaring is altijd mogelijk. Er zijn geen wettelijke regels dat men na zoveel dagen of weken iemand niet meer mag opbaren. Het is alleen zo dat na verloop van tijd de opbaring een minder prettig gezicht wordt, bijvoorbeeld omdat de huid vlekkerig verkleurt. En omdat er na verloop van tijd penetrante geuren ontstaan.

U mag er echter binnen Europa van uitgaan dat iemand binnen enkele dagen thuis is en dan nog gewoon opgebaard kan worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 juni 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >