Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is zinken kist verplicht? (vervoer uit België)

24 oktober 2002

Vraag nummer: 1332 (oude nummer: 1680)

Tue Aug 8 21:16:59 2000

Geachte Heer Van der Putten,

Een korte vraag: Is het bij een niet-natuurlijke dood in Belgie gebruikelijk of verplicht de overledene in een zinken kist te vervoeren naar Nederland.

m.vr.gr.
E. v.d. Kerkhof

Antwoord:

Wed Aug 9 01:26:31 2000

Geachte heer Van de Kerkhof,

Bij een overlijden in België en transport naar Nederland is een zinken binnenkist niet verplicht.
Beide landen hebben de Overeenkomst van Straatsburg inzake het (internationaal) vervoer van lijken geratificeerd. Artikel 6 van die Overeenkomst zegt dat de doodskist ondoordringbaar moet zijn. De kist moet voorzien zijn van een zinken binnenkist of bekleed zijn met een zinken plaat of met een ander zichzelf afbrekend materiaal. Artikel 6 is vooral bedoeld voor langdurig transport van een overledene en voor transport per vliegtuig. Vandaar ook de opmerkingen in artikel 6 over luchtfilters, het weerstandvermogen van de kist en in- en uitwendige druk (wat relevant is in het bagageruim van een vliegtuig). Wanneer we het hebben over het overbrengen van een overledene van Tongeren naar Eindhoven, is dat natuurlijk feitelijk niet aan de orde. Het autoritje is korter dan van Utrecht naar Eindhoven.
Gelukkig houdt de Overeenkomst hier rekening mee. Artikel 2 zegt dat het de Overeenkomstsluitende Partijen vrij staat om ruimere faciliteiten te verlenen, met name wanneer het vervoer tussen grensgebieden betreft. Oef….. dat scheelt een hoop flauwekul.
De ruimere faciliteiten zijn in dit geval neergelegd in artikel 12, tweede lid, van het Besluit op de lijkbezorging. Daar staat dat het vervoer van lijken tussen Benelux-landen mag geschieden in een waterdichte kist. Zonder zink dus, in een gewone kist. Want al uw kisten zijn toch waterdicht?

Of sprake is van een natuurlijke of een niet-natuurlijke dood, is niet relevant. De Wet, het Besluit en de Overeenkomst maken daar geen onderscheid in. Maar bij een niet-natuurlijke dood kan het lijk heel wat vochtiger zijn dan een gewoon lijk. Dan ligt het voor de hand om een gewone bodybag te gebruiken en het probleem is opgelost.

mr W.G.H.M. van der Putten

9 augustus 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder