Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Handtekening bij overlijden vader in Duits ziekenhuis

4 november 2008

Vraag nummer: 5826 (oude nummer: 11599)

De vader van mijn kinderen is gisteren overleden. Ze zijn 35 en 38 jaar en hebben hun vader 15 jaar niet gezien. Hij woont al 30 jaar in Duitsland. Is in een Duits ziekenhuis overleden. Volgens familie moet nu mijn dochter tekenen. Mijn zoon woont in het buitenland.
Het lichaam wordt niet vrijgegeven. Ligt in het mortuarium. Zijn partner wil hem graag in haar Duitse woonplaats begraven. Voor de kinderen geen probleem. Er moet getekend worden omdat ze erfgenamen zijn en anders het lichaam niet vrijgegeven kan worden. Klopt dit wel? Het is niet duidelijk of er geld is of schulden zijn.
Ik lees dat wanneer er een opdracht gegeven wordt voor een begrafenis de kosten ook voor de opdrachtgever zijn.
Wij hebben jammergenoeg verder geen gegevens over hem.
Heeft u advies?
Bij voorbaat Dank.

Met vriendelijke groeten,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niets van Duits recht, maar het lijkt me sterk dat perse een kind voor de 'vrijgave' van een stoffelijk overschot moet tekenen. Als uw voormalige echtgenoot een partner heeft, lijkt me dat haar zorg en taak, wat het ook in moge houden.

Ik zou niet weten wat tekenen in kan houden, anders dan dat men zich garant stelt voor eventuele kosten (van waarschijnlijk het mortuarium, maar misschien ook van het ziekenhuis). Wie weet hoe hoog de rekening is?
Het is (mij) ook niet duidelijk of de kinderen wel erfgenamen zijn. Wellicht is er een testament en zijn ze onterfd. Weet ik niet, maar zou misschien kunnen. Het ziekenhuis of het mortuarium kan dat ook niet controleren, denk ik.

In het algemeen kan ik uw kinderen alleen maar adviseren om niets te tekenen, wanneer men de concrete situatie niet kent en de gevolgen niet kan overzien.
In de regel is het immers zo dat een handtekening zetten een verplichting schept. Men vraagt het waarschijnlijk niet voor niets. Ik vermoed dat het verstandig is als de kinderen zich hier buiten houden.
Het lijkt me sterk dat een partner van een overledene e.e.a. ook niet zelf kan regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder