Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Handtekening bij overlijden vader in Duits ziekenhuis


4 november 2008

Vraag nummer: 5826  (oude nummer: 11599)

De vader van mijn kinderen is gisteren overleden. Ze zijn 35 en 38 jaar en hebben hun vader 15 jaar niet gezien. Hij woont al 30 jaar in Duitsland. Is in een Duits ziekenhuis overleden. Volgens familie moet nu mijn dochter tekenen. Mijn zoon woont in het buitenland.
Het lichaam wordt niet vrijgegeven. Ligt in het mortuarium. Zijn partner wil hem graag in haar Duitse woonplaats begraven. Voor de kinderen geen probleem. Er moet getekend worden omdat ze erfgenamen zijn en anders het lichaam niet vrijgegeven kan worden. Klopt dit wel? Het is niet duidelijk of er geld is of schulden zijn.
Ik lees dat wanneer er een opdracht gegeven wordt voor een begrafenis de kosten ook voor de opdrachtgever zijn.
Wij hebben jammergenoeg verder geen gegevens over hem.
Heeft u advies?
Bij voorbaat Dank.

Met vriendelijke groeten,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niets van Duits recht, maar het lijkt me sterk dat perse een kind voor de 'vrijgave' van een stoffelijk overschot moet tekenen. Als uw voormalige echtgenoot een partner heeft, lijkt me dat haar zorg en taak, wat het ook in moge houden.

Ik zou niet weten wat tekenen in kan houden, anders dan dat men zich garant stelt voor eventuele kosten (van waarschijnlijk het mortuarium, maar misschien ook van het ziekenhuis). Wie weet hoe hoog de rekening is?
Het is (mij) ook niet duidelijk of de kinderen wel erfgenamen zijn. Wellicht is er een testament en zijn ze onterfd. Weet ik niet, maar zou misschien kunnen. Het ziekenhuis of het mortuarium kan dat ook niet controleren, denk ik.

In het algemeen kan ik uw kinderen alleen maar adviseren om niets te tekenen, wanneer men de concrete situatie niet kent en de gevolgen niet kan overzien.
In de regel is het immers zo dat een handtekening zetten een verplichting schept. Men vraagt het waarschijnlijk niet voor niets. Ik vermoed dat het verstandig is als de kinderen zich hier buiten houden.
Het lijkt me sterk dat een partner van een overledene e.e.a. ook niet zelf kan regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE