Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aftrek deposito-storting


3 maart 2006

Vraag nummer: 4312  (oude nummer: 7590)

Goedemiddag,
In hoeverre is een storting in een depositofonds bij een uitvaartondernemer aftrekbaar voor de belastingen en hoe staat dat met jaarlijkse storting voor een begrafenisverzekering.
Graag uw advies.
J. Hendriks

Antwoord:

Geachte heer,

Een depositostorting voor een uitvaart zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als vast staat dat het bedrag uitsluitend gebruikt gaat worden voor de uitvaart van de belastingbetaler en/of zijn echtgenoot (m/v) of andere fiscale levenspartner. Er zijn enkele bijkomende voorwaarden als dat het deposito en een eventueel restant niet terug gegeven mogen worden aan de persoon die het betaalde en niet aan zijn nabestaanden. Het deposito mag meen ik ook niet verpacht en vervreemd worden.
Details weet ik niet precies, maar u kunt gewoon zelf de Belastingtelefoon bellen en vragen wat precies de voorwaarden zijn.

Of u een deposito doet bij een uitvaartondernemer of een verzekeraar maakt niets uit voor de aftrekbaarheid. Ook niet of u het jaarlijks of eenmalig doet. Relevant is alleen dat men de juiste voorwaarden gebruikt die de fiscus eist.
Er zijn echter wel andere punten van aandacht. Voor de fiscale aftrek geldt een drempel, die samenvalt met o.a. de kosten van ziekte. Als u jaarlijks een bedrag betaalt moet u elk jaar over die drempel heen, alvorens aftrek te hebben. Bij een eenmalige betaling hebt u dat probleem niet.
Het is de vraag bij uitvaartondernemers of zij dat bedrag betrekken in hun eigen ebdrijfsvoering, dan wel of u het deposito stort bij een aparte stichting. Het is wel een voorgekomen dat uitvaartondernemers dit soort deposito's gewoon in het eigen bedrijf houdt. Dat betekent dat als het bedrijf failliet gaat, men ook naar zijn geld kan fluiten. Dat komt niet vaak voor, maar af en toe toch wel. Dat kan men beter voor zijn.
Van belang is voorts wat het rendement op een deposito is. Krijgt men de rente van een gewone spaarrekening? Dan teert men meestal in op het kapitaal door de inflatie.
Ook bij uitvaartverzekeringen is het zaak om goed op te letten wat de uitkering is. Zijn er nog verborgen kosten? Is de uitkering waardevast, groeit die elk jaar met de prijsstijgingen mee?
Er zijn verzekeraars die schermen met iets als 'winstdeling'. Dat betekent dat u zoiets als 0,003% als uw deel van de winst per jaar krijgt. Niet doen. Men moet garanderen dat uw deposito de waarde houdt en de inflatie kan volgen.

Het doen van een fiscaal aftrekbare storting is overigens in het algemeen een verstandige zaak, zoals ik ook in antwoorden op andere vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart', 'Belastingen' en 'Verzekeringen' heb gesteld. Kinderen en andere erfgenamen hebben geen fiscale aftrekmogelijkheid. U maakt de uitvaart het goedkoopst door zélf kosten vooraf te betalen of in een deposito te storten. Mits u fiscale aftrek hebt, natuurlijk. Voor mensen met een heel klein inkomen en nauwelijks aftrek is het niet relevant. Overigens mogen de kosten in een jaar ook wat hoger zijn dan de inkomsten; wat u niet meer af kunt trekken in het ene jaar, schuift door naar het volgende jaar.

Ik vind een deposito-storting voor iemand met fiscale aftrekmogelijkheden een zinvolle zaak. Eigenlijk de beste optie om de uitvaart niet onnodig duur te laten zijn. U moet wel een betrouwbare partner vinden, die het geld niet met eigen geld in zijn bedrijf mengt, de juiste voorwaarden van de fiscus hanteert en die garandeert dat er een goed rendement op het deposito wordt gemaakt.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE