Thanatopraxie (en verlengen begraaftermijn)
27 september 2002
Vraag nummer: 1135 (oude nummer: 1470)
Thu Nov 23 17:10:04 2000
Is thanatopraxie, wenselijk, noodzakelijk of alleen maar een commerciele aangelegenheid?
Bij de toepassing van Tanotopraxie is het mogelijk om een lichaam langer te bewaren, zal hieruit voortvloeiende de de begraaftermijn van uiterlijk vijf dagen na de dag van het overlijden worden verlengd in de wet? Of zal deze methode alleen als uitzondering gaan gelden, zoals bijv. bij uitstel van begraving c.q. crematie na overleg met arts en burgemeester?
Bij verlenging van de begraaftermijn, waardoor mensen kunnen gaan kiezen voor de dag die hun het beste uitkomt, zou filevorming kunnen ontstaan bij de lijkbezorging. Bijvoorbeeld als uitvaartleider ben je vrijdags bij een familie, de mogelijkheid tot keuze is aanwezig, de familie kiest dan voor de zaterdag de week erop, ditzelfde gebeurt bij meerder familie's en in de doorop volgende dagen kiezen mensen ook voor de zaterdag. Dus veel uitvaarten op zaterdag, waardoor overbezetting in kerken, crematoria, mortuaria en begraafplaatsen enz. die het werk op deze dag niet meer aankunnen, terwijl andere dagen van de week nagenoeg niet benut worden. Nu kan een uitvaartleider nog wijzen op de wettelijke termijn waardoor een geleidelijke stroom van uitvaarten door alle instellingen verwerkt kan worden. Natuurlijk zijn er altijd pieken in de lijkbezorging, maar ik denk dat door het verlengen van de termijn er hoofdzakelijk ongenoegen zal ontstaan bij de nabestaanden. Ik acht tanotopraxie als wenselijk voor overledenen die bijv. naar het buitenland vervoerd dienen te worden en die door deze methode geen gehele balseming hoeven te ondergaan. Ik acht het daarom wenselijk dat de wet wordt verruimd voor het toestaan van deze methode, maar niet noodzakelijk. Het eventueel verlengen van de begraaftermijn is naar mijn mening niet wenselijk om genoemde problemen uit de weg te gaan en aangezien de mogelijk tot uitstel in de bestaande wet al aanwezig is.
In mijn 25 jaar als uitvaartverzorger is de begraaftermijn nog nooit een probleem geweest. Maar door de eventuele verlenging denk ik dat er problemen zullen ontstaan. Naar mijn mening is hier met tanotopraxie een gat in de (opleidingen) markt gevonden waar slechts weinig mensen voordeel van zullen hebben.
Antwoord:
Geachte heer,
U begint uw opmerkingen met thanatopraxie, maar eigenlijk gaat het u om de wettelijke termijn van 5 dagen na het overlijden, waarbinnen iemand moet worden begraven of gecremeerd.
Thanatopraxie heeft helemaal niets van doen met een langere termijn voor begraven dan de huidige termijn van 5 dagen na het overlijden. Er zijn voorstellen om thanatopraxie wettelijk mogelijk te maken, maar het al dan niet verlengen van de termijn van 5 dagen is in dit kader geen argumentatie. Er zijn wel mensen die pleiten voor een verlenging van de begraaftermijn van 5 dagen, en misschien heeft deze of gene ook wel eens opgemerkt dat een langere termijn met thanatopraxie geen kwaad kan, maar dat is geen standpunt dat officiƫle instanties of koepelorganisaties in het uitvaartwezen innemen.
Er zit op een termijn van 1 tot 2 jaar een wetswijziging aan te komen. Ik schat zelf in dat thanatopraxie mogelijk wordt, maar dat de begraaftermijn niet wordt verlengd. Over een maand zullen we op dit punt de visie van de minister van Binnenlandse Zaken horen. Het zou mij echter ook niet verbazen als het langer duurt. Wetgeving rond lijkbezorging heeft nooit bestuurlijke of politieke prioriteit.
Persoonlijk ben ik het helemaal eens met wat u schrijft, dat het verlengen van de termijn niet wenselijk is en waarom het niet wenselijk is. In uitzonderingsgevallen is een langere termijn altijd mogelijk, maar er wordt tenminste geen automatisme van gemaakt.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?