Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoeveel jaren gaat het lichaam mee als je gebalsemd wordt?

12 januari 2010

Vraag nummer: 7228 (oude nummer: 14772)

Hoeveel jaren blijft je lichaam in goede conditie wanneer je gebalsemd wordt?

Antwoord:

Geachte heer,

Geen enkel jaar.
Het balsemen, het tijdelijk conserveren of de thanatopraxie die in Nederland zijn toegestaan, zijn hele lichte vormen van balseming die alleen de ontbinding van een stoffelijk overschot op korte termijn vertragen. Dat heeft geen jarenlange werking. Na een of twee weken komt het normale ontbindingsproces op gang.

De ontbinding van een stoffelijk overschot gebeurt van binnen uit, vanuit de ingewanden. De balseming geschiedt door het in de bloedvaten inbrengen van een conserverend middel. Maar dat heeft geen effect op de ingewanden.

Bij balsemen denken mensen vaak aan het maken van mummies, zoals in het oude Egypte. Maar dat is totaal onvergelijkbaar. Toen werden de ingewanden verwijderd en werd het lichaam weken lang helemaal uitgedroogd. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder