Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asverdeling. Mijn ouders hebben niets vastgelegd.

18 november 2005

Vraag nummer: 4122 (oude nummer: 6894)

v.w.b. mijn verhaal, zal ik proberen het goed uit te leggen. Mijn beide ouders zijn 2jr geleden overleden en beiden gecremeerd. De beide asurnen staan in het huis van een broer van mij waarmee ik ruzie heb.
Vorig jaar heb ik via een kort briefje laten weten wat as te willen hebben, dit jaar heb ik gebeld om een eventuele "afspraak" te maken over het as, helaas zonder resultaat. Pas geleden heb ik een zéér onbeschofte brief ontvangen (ik woon nl in het buitenland) waarin hij te kennen gaf de beide asuren bij hem te houden en van verdeling wil hij niets weten.
Hij eist dat ik eerst mijn excuses aanbiedt en ook dat als ik de asuren wil "bezoeken" eerst een afspraak moet maken. Mijn ouders hebben niet schriftelijk, niet mondeling vastgesteld wat er met het as moet gebeuren.
Ik ben de enige van 8 kinderen, die vanaf het begin een gedeelte van beide as wil hebben.
Mijn vraag is: mag hij zich het as toeeigenen en in zijn huis houden? Daar ik in het buitenland woon, wil ik bij de 1vlgd bezoek(misschien december) via een rechtswinkel advies/raad vragen over de kosten wat ik zou moeten betalen als het tot een procedure kom of misschien dat u dat weet.
Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd, bijvoorbaat mijn hartelijke dank, want ik zit er echt mee.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw verhaal is duidelijk. Maar volgens de huidige wetsregels mag die broer beslissen waar de urnen met as staan en ook of hij een deel van de as afstaat of niet.
Alleen als uw ouders in een testament of codicil hebben aangegeven dat de as (deels) verdeeld moest worden, hebt u een punt waarmee u in een rechtszaak een kans zou maken.

Zie wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd en over de bestemming van as:


Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubrieken Keuzes en zeggenschap over de as en 'Verdelen van as' in de hoofdrubriek 'Cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder