Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onderhoud strooiveld

19 oktober 2002

Vraag nummer: 1286 (oude nummer: 1631)

Sun Oct 22 21:44 2000

Dient een strooiveld regelmatig gereinigd te worden, moet de bovenlaag regelmatig doorgewoeld worden,levert asverstrooiing op zich geen zware verontreiniging op? Dit zou asverstrooiing emotioneel kunnen belasten nietwaar.

Antwoord:

Sun Oct 22 22:58 2000

Geachte heer,

Binnen een kwartier antwoord. Dat is netjes, nietwaar?

In de Inspectierichtlijn lijkbezorging van de inspectie voor de milieuhygiëne is opgenomen dat bij een zeer groot aantal verstrooiingen per jaar, wellicht bepaalde maatregelen nodig zijn. Zoals een isolatie van de onderliggende bodem. Bij een zeer zwaar gebruik adviseert men gebruik te maken van wisselvelden. Dan bedoelt men eerst een aantal jaren veld A te gebruiken en dan vervolgens veld B te gebruiken en veld A tien jaar niet meer te gebruiken. Maatregelen zoals het omwoelen van de bovenlaag of zelfs het afvoeren en 'reinigen' van de bovenlaag worden niet voorgesteld. Wel om bij zeer zwaar gebruik om de 5 of 25 jaar controlemetingen te verrichten.

Op mij komt dit alles wat theoretisch over. Dit speelt pas bij enkele duizenden verstrooiingen per jaar op 1 hectare. Dat komt bij mijn weten nauwelijks of niet in Nederland voor. Zoveel crematies hebben crematoria niet per jaar. Er zijn ruim 50 crematoria en er worden iets van 65.000 mensen per jaar gecremeerd. Dat is gemiddeld ruim 1.000 crematies per crematorium. Er zijn voldoende strooivelden. En dan laat ik nog het bijzetten van as in urnenmuren, op begraafplaatsen of het thuis bewaren van as, wat allemaal een grote vlucht heeft genomen, buiten beschouwing.
Ik heb nog nooit gehoord dat men op de door u bedoelde wijze strooivelden heeft bewerkt. Ik verwacht ook dat crematoriumhouders en begraafplaatshouders met strooivelden dat niet doen, maar - als het al aan de orde zou zijn - andere oplossingen zoeken. Een eenvoudige oplossing is om als men geen bepaalde voorkeur heeft voor de plaats van verstrooien, de verstrooiing op of boven zee te laten plaatsvinden. Alle crematoriumhouders die ik ken houden het ethische aspect hoog in het vaandel.

Kortom, ik denk dat uw vrees - gelukkig - feitelijk ongegrond is.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'strooiveld'.

mr W.G.H.M. van der Putten

22 oktober 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder