Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vermengen van as door fout crematorium met andere overledene

12 maart 2013

Vraag nummer: 33884

Beste,

Kan het gebeuren dat er assen van een eerder gecremeerd persoon vermengd worden met de assen van een dierbare.

En welke juridische stappen kunnen er dan ondernomen worden om dit emotioneel lijden te verzachten, eenmaal het crematorium die fout toegegeven zou hebben?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Philip

Antwoord:

Geachte heer,

Wettelijk mag het niet en feitelijk kan het niet.

Het Besluit van 4 december 1997, houdende voorschriften ter uitvoering van de Wet op de lijkbezorging (Besluit op de lijkbezorging) regelt in artikel 9: 'De crematie geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is.'
Deze bepaling houdt in de praktijk in dat iedere overledene individueel wordt gecremeerd, dus niet samen met anderen. Voor de crematie wordt op de kist of elders in de oven een vuurvast steentje met een uniek kenmerk gelegd, dat tijdens de verbranding in de as valt. De as met het unieke steentje wordt na een nabehandeling in een asbus geborgen; de bus wordt van persoonsgegevens voorzien.

Zie ook de volgende film:


De as van de ene persoon komt dus niet in aanraking met de as van een andere persoon.
Ik heb ook nooit gehoord dat as van verschillende personen ooit per ongeluk vermengd is.

Stel dat het ooit toch zou gebeuren en het crematorium zo'n fout zou toegeven, welke juridische stappen kunnen er dan gezet worden, vraagt u. Wel, als het crematorium de fout toegeeft, hoeven geen juridische stappen gezet te worden. Alleen als het crematorium de fout niet toegeeft.
Juridische stappen zijn dan alleen nog denkbaar als nabestaanden een financiele vergoeding eisen en het crematorium die niet wil geven of alleen een (te) lage vergoeding wil geven.

In het geval het crematorium is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Crematoria (en een niet-gemeentelijk crematorium is) kan een klacht worden ingediend bij de Ombudsman uitvaartwezen. Die zal dan waarschijnlijk een bedrag vaststellen. Hoe hoog of hoe laag dat bedrag is, durf ik niet te zeggen. Alleen dat men niet aan hele hoge bedragen moet denken; Nederland kent geen traditie om verdriet te compenseren met veel geld.
Voor gemeentelijke crematoria gelden andere procedures; dan vallen klachten en claims in principe binnen het bestuursrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP 1
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP 2
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over het verstrooien van as op een dierbaar plekje van de overledene:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder