Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verduistering van as

15 oktober 2009

Vraag nummer: 6978 (oude nummer: 14090)

Mijn vriendin haar vader is i juni 2007 gestorven. Met de toestemming van zijn echtgenoot werd de man gecremeerd en in een nis geplaatst. De urne heeft er twee weken gestoken. Dan hebben de zus en de broer van mijn vriendin de nis geopend en de urne geledigd en in een andere urne gedaan en bij hen(zus en broer) thuis geplaatst. Dit werd gedaan zonder toestemming van de echtgenote(hun moeder) of bepaalde instanties. Mijn vraag: is dit strafbaar,zo ja,waar kunnen we terecht? indien het strafbaar is,wat gebeurt er dan met de asse?
Hartelijk dank voor een eventueel antwoord.
Vriendelijke groeten.
XX

Antwoord:

Geachte heer,

U mailt met een Belgisch e-mailadres en hebt een Vlaamse naam, dus ik denk dat dit niet in Nederland speelt. De wetten en het recht in Belgie ken ik niet; ik kan wel vertellen hoe het in Nederland zit.

Wie zelf in Nederland een nis opent en een urn leeg maakt, begaat een strafbare handeling en kan door Justitie worden vervolgd. Men moet dan eerst aangifte doen bij de politie.
Ik vermoed dat dit in Belgie ook strafbaar is.

De as kan in beslag worden genomen. Je hebt 2 mogelijkheden: het strafrechtelijke traject en het civielrechtelijke traject.
Bij een strafbaar feit kun je als eigenaar in het strafproces je spullen terug eisen. Dan moet eerst de rechter vast stellen dat sprake was van een strafbare handeling en teruggave van het gestolene tot onderdeel van het vonnis maken. De eigenaar moet zich dan in de procedure voegen; hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik niet. Ik heb geen kennis van het strafrecht en het strafprocesrecht.
Het tweede spoor is dat een eigenaar van een goed ook een rechtszaak tegen iemand kan beginnen om zijn spullen terug te krijgen.
In Nederland zou de echtgenote als opdrachtgever van de crematie en rechthebbende van de urnennis aangifte bij de politie kunnen doen.
Het eerste spoor is gewoonlijk goedkoper dan het tweede spoor. Een civiele rechtszaak is een zeer kostbare aangelegenheid.

Ik adviseer uw vriendin en haar moeder om advies in te winnen bij een advocaat.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder