Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Schandaal crematorium

6 november 2002

Vraag nummer: 1454 (oude nummer: 1809)

Mon Feb 18 15:11:43 2002

Geachte heer,

Op de radio hoorde ik van een schandaal in Amerika waar een crematorium niet cremeerde maar lijken begroef.
Is zoiets in Nederland ook denkbaar?
Is het niet verstandiger om te begraven? In het Amerikaans: "What You see is waht You get". Dat weet je bij een crematorium maar nooit?!

Uitgegeven: 18-2-2002
NOBLE – De Amerikaanse politie verwacht mogelijk 200 lijken te vinden rondom het omstreden crematorium in de staat Georgia. Inmiddels zijn er al 97 lichamen geborgen, waarvan er zestien zijn geïdentificeerd. De bedrijfsleider van het crematorium heeft toegegeven de lichamen jarenlang niet gecremeerd te hebben omdat de verbrandingsoven niet werkte.

Kees Smalhout

Antwoord:

Mon Feb 18 23:56:22 2002

Geachte heer Smalhout,

U ziet, een ander is mij vandaag al voor geweest (vraag 1810). Maar ik kan me bij zijn mening aansluiten. Zij het deels op wat andere overwegingen.

Inderdaad is het zo dat de Nederlandse wetgeving voorschrijft dat crematie uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden moet plaatsvinden (met vergunning in een andere termijn mogelijk). Maar het kenmerk van iemand die lichamen opslaat en begraaft in plaats van cremeert is nu juist dat hij/zij zich niet zo veel van de wet aantrekt. Dus dat is geen doorslaggevend argument.

Er stond vanavond een wat groter bericht in de NRC over dit onfrisse gebeuren en daaruit kwam naar voren dat dit crematorium in Noble USA werd gebruikt voor crematies zonder aanwezigheid van familie.
Het ging om het zogenaamd 'technisch cremeren' zoals dat in de branche wordt genoemd. Dat was een paar jaar geleden in crematoria nabij de grens met Duitsland ook wel aan de orde, omdat de Duitse crematoria te weinig capaciteit hadden. In Duitsland was de afscheidsplechtigheid en het lichaam werd dan naar Nederland vervoerd om een dag later in een asbus terug te keren. Deze praktijk is gestopt, omdat Justitie geen toestemming meer gaf om de asbus binnen een maand na crematie af te geven. Dan had crematie in Nederland geen voordeel meer t.o.v. Duitsland. Maar het 'technisch cremeren' is in Nederland zelf ongebruikelijk en bijna alle crematoria willen het principieel niet. Het feitelijk gevolg is ook dat er vrij veel publiek en medewerkers van uitvaartondernemingen in en rond de crematoria lopen en dat het vrij snel zou opvallen als er lichamen 'verdwenen'.

De belangrijkste reden waarom ik geen vrees heb dat het gebeuren in de USA zich in Nederland zou voordoen is dat bijna alle crematoria of eigendom zijn van grote uitvaartverenigingen zonder winstoogmerk of van gemeenten. Het bewuste crematorium in de USA is eigendom van 1 persoon, die alles alleen doet en kan doen want bij technisch cremeren heb je weinig personeel nodig. Als die ene persoon sjoemelt, vloeit het voordeel direct in eigen zak. In Nederlandse crematoria is dat niet het geval.
Grote uitvaartverenigingen met eigen crematoria zoals Monuta, Dela, Yarden en gemeenten zoals Middelburg, Amsterdam, Dordrecht etc. gaan niet sjoemelen met crematies om een paar honderd Euro te verdienen. Dat maakt op de omzet van hun crematoria en andere activiteiten niets uit en waarom zouden ze dan moeilijk doen en risico's gaan lopen? Het personeel van die crematoria heeft ook geen eigen belang bij gesjoemel want ze kunnen er niets mee verdienen en als ze het zouden doen er alleen iets mee verliezen, namelijk hun baan en hun vrijheid (want het is strafbaar). Ik denk dat deze feitelijke omstandigheden de beste garanties zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

18 februari 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder