Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen asbus door begraafplaats


8 oktober 2007

Vraag nummer: 4978  (oude nummer: 9772)

Mijn vraag van vorige week naar het ruimen van een asbus is uitvoerig beantwoord, waarvoor dank. Toch heb ik in het verlengde daarvan nog een verduidelijkende vraag: Het betreft een asbus die al 20 jaar op onze begraafplaats bewaard wordt en waar de nabestaanden geen interesse meer in hebben. Van een bewaarplicht is dus geen sprake meer. Moet de begraafplaats dus zelf zorgen voor verstrooiing van deze as op een daartoe bestemde plaats, terwijl zo'n strooiveld bij ons niet aanwezig is? Dat zou betekenen dat de kosten voor het elders verstrooien voor onze rekening komen? Ons reglement omvat op dit moment geen bepaling hierover.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, de begraafplaatshouder moet op eigen kosten zorg dragen voor het ruimen van de asbus door middel van het verstrooien van de as. Dat staat gewoonlijk ook nooit in een beheersverordening of reglement. Dat zijn van die normale beheerszaken, met als het gereed maken van een graf voor begraving. Dat doe of regel je als beheerder, zonder dat er iets in detail op papier over vast ligt. Dat valt allemaal onder het beheer.

Als uw begraafplaats geen strooiveld heeft, zijn er verschillende opties. U kunt de as 'ergens' verstrooien bij wijze van incidenteel verstrooien op een dierbaar plekje. Dat kan kosteloos en volkomen legaal. Maar ik zou als begraafplaatshouder een meer professionele aanpak verkiezen, want dit soort situatie krijgt u in de toekomst waarschijnlijk vaker. U kunt bij de gemeene vragen om de hele begraafplaats aan te wijzen als strooiveld, als bedoeld in artikel 66b van de Wet op de lijkbezorging (zie voor de tekst van dit artikel http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=303). Dat kan met een heel eenvoudig briefje aan burgemeester en wethouders, waarin u aangeeft dat u jaarlijks slechts incidenteel of hooguit 5 of 10 verstrooiingen per jaar wilt doen. Dan krijgt u probleemloos een vergunning. Pas bij aantallen van 90 of meer, jaarlijks per hectare, gaan voorwaarden tellen zoals het eens per 25 jaar bemonsteren van de grond.

Dat het hele terrein wordt aangewezen als strooiveld, geeft u de kans om te verstrooien waar u maar wilt. U kunt onder een heg verstrooien of ergens willekeurig een kuiltje graven en daar de as in deponeren. Als het hele terrein is aangewezen kunnen nabestaanden die dat wensen eventueel ook op uw begraafplaats verstrooien, boven, in of in de buurt van een graf. Mits u dat toe wilt staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >