Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overledene zelf vervoeren naar crematorium


3 juni 2017

Vraag nummer: 50923

Is het mogelijk als iemand overlijd met behulp van euthanasie om het lijk na lijkschouwer zelf te vervoeren naar crematorium.
Er zal geen begrafenis/crematie ceremonie zijn. Er is geen afscheid. Alleen het lijk moet worden opgehaald of worden weggebracht. Zo eenvoudig mogelijk. Ik loop elke keer aan tegen uitvaartmensen die zeggen dat het moet met lijkenwagen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er bestaan geen wettelijke voorschriften voor het vervoer van een overledene naar een begraafplaats of een crematorium. Dat betekent dat een nabestaanden zoals u de overledene zelf mag vervoeren met eigen vervoer of een gehuurd of geleend busje.

Vroeger konden gemeenten nog wel regels hebben voor het vervoer van een overledene naar een begraafplaats. In de APV stond dan dat vervoer met een daartoe geëigend transportmiddel moest gebeuren. Maar ik ken inmiddels geen gemeenten meer met zulke regels.

Of iemand wel of niet met behulp van euthanasie is overleden maakt geen enkel verschil voor het vervoer naar een begraafplaats of crematorium.

Zie vergelijkbare vragen, zoals 'Lijkvervoer met eigen auto','Particulier vervoer overledene' en 'Vervoer lijk in privé auto' in de subrubriek 'Vervoer overledene'. Ook vragen zoals 'Mogen wij de kist zelf vervoeren?', 'Aanhanger als lijkwagen' en andere.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE