Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mogen wij de kist zelf vervoeren?


24 oktober 2002

Vraag nummer: 1325  (oude nummer: 1673)

Mon Jul 10 00:54:17 2000

Mogen wij de kist zelf vervoeren in de auto van de overledende vanuit huis naar het crematorium die gelegen is in een andere gemeente.

Antwoord:

Mon Jul 10 02:51:51 2000

Geachte heer of mevrouw,

Op de vraag of u zelf de kist van de overledene in diens auto naar het crematorium in een andere gemeente mag vervoeren, kan ik geen sluitend antwoord geven.
Men mag altijd zelf de kist vervoeren, dat is het punt niet. Het punt is wel het vervoermiddel. Er is landelijk wettelijk niets geregeld op dit punt, maar dat is omdat gemeenten het van oudsher vaak in hun Algemene Plaatselijke Verordening regelen. In die APV staat vaak - maar niet altijd (dat scheelt van gemeente tot gemeente) - dat het vervoer van een overledene in een daartoe geƫigend vervoermiddel moet geschieden. Er staat niet expliciet dat het een 'officiƫle' lijkauto moet zijn. Het gaat er om dat een overledene niet gewoon op de achterbank van een gewone personenauto wordt gezet of dat er een kist uit de achterbak steekt. Ook op het dak is niet de bedoeling. Maar als het gaat om een auto of wagen met een dusdanige laadbak dat daar zonder problemen een kist in kan worden vervoerd, schat ik in dat het geen probleem geeft.
Nu verwacht ik toch niet dat de politie de hele dag speurt naar auto's die mogelijk 'illegaal' een lijkkist met inhoud vervoeren, maar het zou toch vervelend zijn als een wagen op deze manier wordt aangehouden. Als de overledene over de grenzen van 6 gemeenten vervoerd wordt, kan het best zijn dat in de ene gemeente de regels ietsje anders zijn dan in de andere. De regels zijn normaal echter zo, dat zij sporen met het gezonde verstand; dus geen kist die uit de kofferbak steekt en zo.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 juli 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE