Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogen wij de kist zelf vervoeren?

24 oktober 2002

Vraag nummer: 1325 (oude nummer: 1673)

Mon Jul 10 00:54:17 2000

Mogen wij de kist zelf vervoeren in de auto van de overledende vanuit huis naar het crematorium die gelegen is in een andere gemeente.


Antwoord:

Mon Jul 10 02:51:51 2000

Geachte heer of mevrouw,

Op de vraag of u zelf de kist van de overledene in diens auto naar het crematorium in een andere gemeente mag vervoeren, kan ik geen sluitend antwoord geven.
Men mag altijd zelf de kist vervoeren, dat is het punt niet. Het punt is wel het vervoermiddel. Er is landelijk wettelijk niets geregeld op dit punt, maar dat is omdat gemeenten het van oudsher vaak in hun Algemene Plaatselijke Verordening regelen. In die APV staat vaak - maar niet altijd (dat scheelt van gemeente tot gemeente) - dat het vervoer van een overledene in een daartoe geƫigend vervoermiddel moet geschieden. Er staat niet expliciet dat het een 'officiƫle' lijkauto moet zijn. Het gaat er om dat een overledene niet gewoon op de achterbank van een gewone personenauto wordt gezet of dat er een kist uit de achterbak steekt. Ook op het dak is niet de bedoeling. Maar als het gaat om een auto of wagen met een dusdanige laadbak dat daar zonder problemen een kist in kan worden vervoerd, schat ik in dat het geen probleem geeft.
Nu verwacht ik toch niet dat de politie de hele dag speurt naar auto's die mogelijk 'illegaal' een lijkkist met inhoud vervoeren, maar het zou toch vervelend zijn als een wagen op deze manier wordt aangehouden. Als de overledene over de grenzen van 6 gemeenten vervoerd wordt, kan het best zijn dat in de ene gemeente de regels ietsje anders zijn dan in de andere. De regels zijn normaal echter zo, dat zij sporen met het gezonde verstand; dus geen kist die uit de kofferbak steekt en zo.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 juli 2000

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder