Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraven en cremeren (vervolg vraag 2195)

2 december 2002

Vraag nummer: 1839 (oude nummer: 2211)

Mon, 2 Dec 2002 19:36

Allereerst hartelijk dank voor Uw antwoord op mijn vraag betreffende de weigering van het kerkbestuur om mijn vader op te laten graven en cremeren. U schrijft dat er jurisprudentie is m.b.t. een ongeveer zelfde zaak. Allereerst ga ik naar de burgemeester om zijn toestemming, maar is er een artikel in de wet waarmee ik mijn recht kan maatstaven? Het kerkbestuur beweert dat artikel 29, lid 3 van toepassing is en toestemming van de officier van Justitie noodzakelijk. Is dit juist?

U heeft inderdaad nog een vraag betreffende dit onderwerp gekregen, die kwam van mijn schoonzus. Onze excuses hiervoor, maar we waren beide op hetzelfde idee gekomen om via internet iets wijzer te worden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De jurisprudentie heeft alleen betrekking op de houding van de begraafplaats. Die hoeft u dus niet om toestemming te vragen. Alleen als de begraafplaats formeel bezwaar zou maken tegen de positieve beslissing van de burgemeester om de opgraving toe te staan, moet de burgemeester dat bezwaar afwijzen. o.a. met inachtneming van de jurisprudentie (en het standpunt in deze van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, die in een boekje over Opgraven en Ruimen vorig jaar hetzelfde heeft gesteld). Maar dat is het probleem van de burgemeester, niet van u.

Dat e.e.a. kan, blijkt uit artikel 29 van de Wet op de lijkbezorging. Er staat niet dat iemand het recht tot opgraven heeft; maar dat het kan staat in de wet en dat u recht hebt, volgt uit het zijn van rechthebbende van het graf. Niet iets om u zorgen om te maken, want de burgemeester zal echt niet vragen waarop u een recht baseert, tenzij u geen rechthebbende op het graf van uw vader bent.

Inderdaad is ook verlof van de officier van justitie (OvJ) nodig. Maar niet voor het opgraven. Daar heeft het begraafplaatsbestuur dus helemáál niets mee van doen.
Het verlof van de OvJ heeft alleen betrekking op het cremeren van de stoffelijk resten.
Aan de hand van het verlof van de burgemeester moet het bestuur van de begraafplaats de opgraving feitelijk toestaan en medewerking verlenen.
Het verlof van de OvJ is nodig voor het crematorium, waar u de stoffelijke resten wilt laten verbranden.

mr W.G.H.M van der Putten

2 december 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder