Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Maximale gewicht en lengte bij crematie


10 maart 2004

Vraag nummer: 2963  (oude nummer: 4107)

Citaat uit Brabants Dagblad van 10-03-04 :
Woensdag 10 maart 2004 -
Iemand die uitzonderlijk lang of extreem zwaarlijvig is, wordt bij overlijden niet vanzelfsprekend in het dichtstbijzijnde crematorium gecremeerd. In sommige gevallen wordt zelfs overgegaan tot begraven. De familieleden van een man uit Etten-Leur kregen gisteren te horen, dat zij voor de crematie van hun dierbare niet naar Breda kunnen, maar uit moeten wijken naar Bergen op Zoom. De overleden man is ongeveer 2.07 meter lang. De totale lengte van de kist wordt hierdoor 2.30 meter en daar is het crematorium in Breda niet op berekend. Einde Citaat! Mijn Vragen:
1: Man 2.07 , kist 2.30 . Waarom dit verschil is dat een wettelijke vereiste of is men te beroerd om alleen maar een standaardkist te gebruiken.
2: Wat is eigenlijk in nederland de maximale lengte en het maximale gewicht om een crematie in nederland niet te kunnen uitvoeren? Want dezelfde krant maakt melding van het volgende: Iemand die bijvoorbeeld 220 kilo weegt of langer dan 2.25 meter is, kan zelfs in geen enkel crematorium in Nederland terecht. Maar in eerste instantie zal altijd geprobeerd worden om aan de wens van de overledene of nabestaanden te voldoen."

Met dank voor Uw antwoord om deze vraag te beantwoorden : Albert Bolink

Antwoord:

Geachte heer Bolink,

Waarschijnlijk is het een feitelijk probleem, dat de oven niet lang en breed of hoog genoeg is om de kist in te kunnen plaatsen. Ik kan me voorstellen dat om verbrandingstechnische redenen de oven ook niet totaal gevuld moet zijn. Een open-haard-stoker weet dat je je haard niet te vol moet leggen maar dat er ruimte moet zijn rondom het hout en het vuur, voor de zuurstoftoevoer en doorvoer. Misschien dat zo iets feitelijks ook een rol speelt.

Waarom men voor een man van 2.07 een kist van 2.30 gebruikt weet ik ook niet. Je zou zeggen dat bijvoorbeeld 2.15 genoeg moet zijn. Je moet ook rekening houden met verschil binnen- en buitenmaat natuurlijk. Maar misschien zijn het inderdaad standaarden. Kist op maat kán natuurlijk altijd, maar zal het nodige extra kosten.

Er zijn geen wettelijke eisen voor de formaten van kisten en ovens.
Er zijn ook geen wettelijke eisen voor de maximale lengte van personen en hun gewicht bij crematie. Maar ik kan me voorstellen dat de oven ook slechts een bepaald volume aan kan, om een crematieproces op een nette manier te doen verlopen. En ik kan me voorstellen dat er verschillende typen ovens zijn, waarbij iets voor het ene type wel een probleem is en het voor een ander type oven geen probleem is.
Ik kan me best voorstellen dat iemand met een volume van ongeveer 3 keer het normale doorsneegewicht, gewoon niet in de oven past. Men cremeert normaal ook geen 3 mensen tegelijk, zo kun je het m.i. technisch wel zien.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >