Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Jaartal wettelijke gelijkstelling cremeren vs begraven


25 augustus 2016

Vraag nummer: 47103

Geachte heer Van der Putten,

Ik ben op zoek naar het jaartal waarop cremeren wettelijk helemaal gelijk werd gesteld aan begraven.
Het is mij bekend dat in 1968 de eerste stap hiertoe werd gezet toen na een wetswijziging het codicil verviel. De tweede lijkschouwing bleef voorgeschreven tot het cremeren in 1991 helemaal gelijk werd gesteld aan begraven.
In andere bronnen kom ik echter ook het jaartal 1955 tegen als moment waarop cremeren en begraven wettelijk gelijk werden gesteld.
Wat is juist?

Met vriendelijke groet,
Monique Orriƫns

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op die vraag zijn verschillende antwoorden mogelijk, afhankelijk wat er onder 'gelijkstelling' wordt verstaan. Zoals u eigenlijk zelf ook al constateerde. Ik verwijs naar de blz. 243-249 van mijn Handboek Wet op de lijkbezorging (uitg. Koninklijke Vermand, 1993).
En naar de dissertatie Lijkbezorgingrecht van dr. J. van der Haar (blz. 106-117).

Feitelijk is crematie in Nederland mogelijk sinds 1914, ook al was er toen nog geen wetgeving over. De facto kon men toen al kiezen tussen begraven of cremeren.

In 1955 is de toenmalige Begrafeniswet gewijzigd in die zin dat er ook bepalingen over cremeren in de wet werden opgenomen. De wet kreeg daarom toen ook de neutrale titel 'Wet op de lijkbezorging'.
Het was wel zo dat voor cremeren extra eisen golden, zoals een dubbele lijkschouw. In de loop der jaren zijn de eisen telkens iets soepeler geworden. In 1991 werden niet-functionele verschillen in de wet en de uitvoeringsregeling (Besluit op de lijkbezorging) geschrapt. Het Crematoriumbesluit (Stb. 1956, 111), later het Crematiebesluit (Stb. 1968, 499), kwam te vervallen.

Er zijn nog altijd verschillen, zoals de bewaartermijn van de as gedurende een maand na de crematie en de toestemming van de officier van justitie voor crematie bij opgraving binnen een jaar. De bestemming van as kan makkelijker worden gewijzigd dan dat een graf mag worden geruimd. Maar die verschillen zijn praktisch en vloeien vaak voort uit de feitelijke verschillen tussen begraven en cremeren. De wetgever heeft niet de bedoeling om een bepaalde vorm van lijkbezorging te bevoordelen of te benadelen.

Ik zou het zelf zo zeggen dat in 1955 cremeren een wettelijke regeling kreeg, maar dat de wetgever in 1991 heeft geprobeerd om begraven en cremeren helemaal gelijk te stellen. De verschillen die er zijn, zijn praktisch en functioneel. Niet principieel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >