Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weggeven van as overleden ouder wettelijk? (België)


20 januari 2016

Vraag nummer: 44953

Geachte
Mijn vader is overleden en was hertrouwd. Ikzelf als enige dochter, erna uitgekomen, heeft een advocaat moeten nemen om een dienst te mogen doen... de nieuwe vrouw had alles reeds geregeld zonder dienst, enkel crematie, geen groeting... zoals men zegt, gelijk een hond laten verdwijnen... ((zelfs dieren hebben een beter afscheid tegenwoordig))...
Nu komt de vraag, ruim 1,5j probeert het enige kind de as van haar vader te krijgen... de begrafenisondernemer is betaald voor crematie door de vrouw, de dochter betaalde de dienst. Die gaf op verzoek van de vrouw 2 hangertjes met as mee voor de dochter en haar... De dochter had as gevraagd maar kreeg deze niet omdat alle familiale banden in 1ste graad toestemming moesten geven en die vrouw dat niet wou doen voor haar... toch heeft zij ze wel gekregen en na de crematie, waar ze zelf niet geweest is (de vrouw) of naar de dienst, de as weggegeven aan een niet familielid... Mag dit? Kan de dochter ooit haar vader terug krijgen? Help?
Niemand kan duidelijk antwoorden precies...
Dank je wel
SB

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan dit niet beoordelen, omdat ik aan de vraagstelling en uw e-mailadres zie dat deze kwestie in België speelt. Ik ben niet bekend met het lijkbezorgingsrecht in uw land en ik ken de jurisprudentie niet. U hebt blijkbaar al eerder een advocaat ingeschakeld. Ik zou zeggen: vraag hem of haar om advies en bijstand. Ik heb die kennis niet.

Ik kan alleen vertellen hoe deze kwestie in Nederland zou uitpakken. In principe niet goed voor u, vrees ik.
In Nederland is het wettelijk zo bepaald dat de opdrachtgever van de uitvaart/crematie ook de bestemming aan de as mag geven. Een kind heeft niet per definitie recht op (een gedeelte van) de as van een gecremeerde ouder.
De opdrachtgever van de crematie is in Nederland vrij om de as te geven aan iedereen die dat wenst.
De opdrachtgever van de crematie moet zich echter volgens de wet wel altijd houden aan de wens of vermoedelijke wens van de overledene. Als die bijvoorbeeld in zijn testament heeft staan: de as moet evenredig onder al mijn kinderen worden verdeeld, moet de opdrachtgever dat uitvoeren. Als dat niet gebeurt, kan een belanghebbende de hulp van de rechter inroepen.

In uw geval bent u boos op de nieuwe vrouw van uw vader. Maar ik constateer dat uw vader heeft nagelaten om in een testament of codicil te regelen dat u recht zou hebben op een deel van de as. Misschien valt ook uw vader een verwijt te maken. Had hij niet kunnen voorzien dat tussen zijn nieuwe vrouw en u een probleem zou ontstaan? Hij had de oplossing in handen door in een testament een regeling te treffen.

Als de kwestie in Nederland zou spelen, is het zo dat de opdrachtgever van de crematie in principe beslist. Voor diens beslissingen is in Nederland geen instemming van bloed- of aanverwanten van enige graad vereist.
Als een kind geen as van de opdrachtgever zou krijgen, zou dat kind een rechtszaak kunnen aanspannen. Of het ook zou lukken om as toegewezen te krijgen, zou dan erg afhangen van de omstandigheden van het geval.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >