Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Partner heeft urnennis met asbus moeder (hoe krijgen kinderen de asbus?)

1 september 2002

Vraag nummer: 980 (oude nummer: 1312)

Geachte heer Van der Putten,

Mijn moeder is 4 jaar geleden, op vrij jonge leeftijd, overleden. Onze ouders waren gescheiden en mijn moeder had inmiddels een nieuwe partner waarmee ze niet getrouwd was en geen samenlevingscontract had.

Na het overlijden zou er een polis uitgekeerd worden aan mijzelf en aan mijn broer. Wij hebben destijds, te goeder trouw, een handtekening gezet om de betreffende polis uit te laten keren aan de toenmalige partner van onze moeder zodat hij daarvan de crematie kon betalen. Wat wij echter niet wisten is dat we daarmee ook het recht op asbestemmimg aan hem overdeden. Iets wat wij nooit gewild hebben.

Op dit moment is het zo dat de urn van moeders in een gesloten colombarium staat en dat de tijd is aangebroken om dit met wederom vijf jaar te verlengen. We hebben nu pogingen gedaan om het recht op asbestemming over te laten zetten op naam van haar eigen kinderen. Haar toenmalige partner, die inmiddels al lang weer een andere partner heeft, stemde hier eerst mee in en draaide dit later terug omdat hij het gevoel had dat ie daamee de controle uit handen gaf (u begrijpt hieruit waarschijnlijk al dat we met een niet helder denkend persoon te maken hebben).

Wij gaan nog zo'n drie keer per maand bloemen zetten bij moeders en zijn bang dat als we straks op het crematorium aankomen dat hij heeft besloten het op te halen en uit te strooien. Hij komt er immers nooit meer.

We willen u vragen of er eventueel via bestaande regelgeving iets te doen is aan dit ziekelijke onrecht?

We zien uw reactie met grote belangstelling tegemoet waarvoor alvast vriendelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het recht op de asbestemming is wettelijk gekoppeld aan het regelen van de crematie. Het heeft dus niets te maken met het uitkeren van de polis. Ik neem aan dat de partner van uw moeder haar crematie regelde; dat was logisch als zij er toen mee samen woonde.

Maar nu. Ik begrijp dat u de as niet wilt laten verstrooien, maar zekerheid wilt hebben dat de as in het columbarium blijft staan zodat u deze kunt bezoeken. Of dat u de as zelf in handen krijgt.
Ik begrijp dat de voormalige partner de zeggenschap over de as niet aan u wilt overdragen. Het crematorium mag u de as echter niet geven zolang de huur loopt.

Ik adviseer u om een aangetekende brief aan het crematorium te sturen en daarin te schrijven:
1. dat u de huur wilt overnemen als de partner deze niet verlengt. Als hij de huur wel verlengt, staat u machteloos en moet u geduld hebben tot de volgende verlenging, wat hij misschien niet doet.
2. om, als de partner de as uit het columbarium wil laten halen om te verstrooien of er iets anders mee te doen, dit niet toe te staan en u onmiddellijk te waarschuwen, zodat u een kort geding tegen de partner kunt aanspannen. Het crematorium moet de asbus dan vasthouden, tot er een vonnis van de rechter is. U kunt er ook bij schrijven dat u het crematorium ook voor de rechter zult dagen wanneer zij de asbus toch aan de partner afstaat en dat u dan 10.000,- euro smartegeld van het crematorium zult vorderen. Dit laatste is nog niet zo simpel, maar het gaat er vooral om dat het crematorium wordt gedwongen om hier uiterst zorgvuldig mee om te gaan.
Als de partner de as zou willen verstrooien, kunt u er een rechtszaak over beginnen. Er zijn diverse rechtszaken geweest, waarbij de rechter tussen de wensen van nabestaanden moest kiezen en de rechter koos dan altijd voor het bewaren van de as en nooit voor het verstrooien. Dat is goed om te weten.

Zie vergelijkbare gevallen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'. Meer is er op dit moment helaas niet aan te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder