Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onenigheid over wegnemen klein deel as voor sieraad


31 augustus 2016

Vraag nummer: 47158

Geachte heer van der Putten,

Ik ben werkzaam in een crematorium en heb twee broers die onenigheid hebben over de as van een familielid. De aanvrager en dus rechthebbende van de as heeft een mespuntjes as gebruikt ten behoeve van een assierraad voor zijn dochter. De broer geeft aan dat er schriftelijk is aangegeven door de overledenen dat de as verstrooid moet worden. Er is echter niet aangegeven wanneer en hoeveel er verstrooid moet worden. Daarnaast gaat het om een mespuntje as. Dit zou tijdens het verstrooien bijwijze van spreken achter kunnen blijven in de strooikoker.

De aanvrager en rechthebbende van de as is bang voor een rechtzaak maar wil ook graag het rouwproces voor de dochter goed laten verlopen.

Wat is uw advies het mespuntje as behouden voor zijn dochter of de as samenvoegen en uitstrooien. Als er een rechtzaak van komt wat zou de uitkomst dan kunnen zijn?

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb even uw naam onder de vraag verwijderd omdat de kwestie anders naar een bepaald crematorium te herleiden is.

Mijn eerste advies is om u als crematorium niet met dergelijke kwesties te bemoeien. En ook geen advies te geven. De ervaring met dit soort problemen is dat als de uitkomst niet bevalt, de ene of de andere partij uiteindelijk boos op u kan worden. Men wordt dan boos op de boodschapper omdat de boodschap niet bevalt. Daar schiet u niets mee op.

Dit is echt een geschil tussen nabestaanden. Toevallig heb ik van deze kwestie al gehoord. Het gaat om de as van moeder/oma. De details kunnen in een kwestie als deze cruciaal zijn.

Voor u is relevant dat als de opdrachtgever van de crematie - de persoon die over de as mag beschikken - vraagt om een kleine hoeveelheid van de as af te scheiden door een assieraad, u als crematoriumhouder daar aan meewerkt. Moet meewerken zelfs. U hoeft andere nabestaanden niet te vragen wat zij er van vinden. Dat is overigens ook niet relevant, tot op het moment dat iemand beslag op de asbus zou willen leggen. Maar dan is er een andere situatie.

Het is met de beperkte gegevens in uw vraag niet te zeggen wat de uitkomst van een rechtszaak zou kunnen zijn.
Belangrijk is de vraag wat de wens van de overledene is. Hoe uitdrukkelijk is de wens tot verstrooiing geformuleerd? Staat er zoiets geschreven als 'Ach, als je geen ander idee hebt, verstrooi me dan maar' of staat er 'Ik wil beslist dat al mijn as geheel verstrooid wordt'of is er alleen maar een hokje aangevinkt. De vraag is ook wat oma er van gevonden zou hebben als een kleindochter een klein beetje as voor een sieraad wilde hebben. Misschien heeft oma er helemaal niet aan gedacht dat een kleinkind zo'n wens zou hebben. Misschien zou oma erg blij en verguld zijn met de idee dat een kleinkind een beetje as zou willen hebben. Maar heeft ze daar nooit eerder aan gedacht of op gehoopt en het daarom niet in het document opgenomen. Aan de andere kant: kan een rouwproces alleen goed verlopen als je een sieraad met as hebt? Hoe was de band tussen oma en kleindochter? Was er maar 1 kleinkind en was dat kind alles voor oma? Of waren er 20 kleinkinderen en zag dit kleinkind haar oma 1 keer per jaar? Dit soort aspecten zal voor een rechter vermoedelijk allemaal kunnen meewegen.

Er is ook nog een juridisch vraagpunt. Zoals ik al schreef had ik al van de zaak gehoord. Er zou geen testament of codicil zijn, maar een zogenaamd 'scenarium'. Dat is een digitaal in te vullen en vervolgens uit te printen en te ondertekenen document. Dat document heeft niet de juridische status van een testament of codicil; het is ondeugdelijk. Het is juridisch gezien meer een soort boodschappenlijstje voor de uitvaart dan een laatste wil. Alleen al door de vorm is onzeker of betrokkene het zelf heeft ingevuld. In een rechtszaak is het maar de vraag of de rechter daar rekening mee kan en mag houden.

Kortom, ik kan deze zaak zo niet inschatten.
Juridisch zou het interessant zijn als de kwestie tot een rechtszaak leidt en de rechter een uitspraak zou doen over de relevantie van het scenarium. Over de geldigheid als laatste wil hoeft hij geen uitspraak te doen, want een scenarium kan per definitie niet gelijkwaardig zijn aan een testament of codicil. Maar rechters zijn in het algemeen geneigd om lastige vragen in een vonnis te vermijden, als ze op andere gronden toch al tot een oordeel komen. Dus waarschijnlijk komt die vraag niet aan bod.

In het algemeen kan ik niemand adviseren om het tot een rechtszaak te laten komen, want dat is een erg dure aangelegenheid die meestal niet alleen een forse aanslag op de portemonnaie maar ook op de emoties doet. Ik vind dit ook meer een kwestie voor een goed gesprek en mediation.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >