Nogmaals as van vader en moeder in 1 urn


7 september 2002

Vraag nummer: 1056  (oude nummer: 1391)

Wed Nov 1 16:04:03 2000

Bedankt voor uw reactie. Inmiddels is de kwestie besproken met de begrafenisondernemer.
Voor de duidelijkheid nog de volgende kwesties.
Mag de as van vader en moeder bij elkaar gevoegd worden of moet de as apart gehouden worden en dan in de urn worden gedaan?
De wens was voor de begrafenisondernemer ongebruikelijk. Waar kan hij in zo'n situatie zijn advies halen, zodat we datgene wat moeder wou kunnen realiseren?

Antwoord:

Thu Nov 2 02:15:36 2000

Geachte heer,

De as van vader en moeder mag bij elkaar gevoegd worden. Alleen bij de crematie zelf moet de (persoon en dus later de) as gescheiden blijven.
Als u de as van vader en moeder in 1 urn bewaart, heb u de keus om de as bij elkaar te voegen zodat ze door elkaar kan mengen, of om de as gescheiden te houden, bijvoorbeeld in 2 plastic zakken.

U schrijft dat de wens om de as samen te voegen volgens de begrafenisondernemer ongebruikelijk is. Ik denk echter dat men er in een crematorium niet van opkijkt. Ik denk dat de uitvaartondernemer dit zelden hoort, omdat de meeste ondernemers geen nazorg plegen en uit beeld zijn waneer dit soort vragen zich voordoet. Er is op zich ook geen reden voor u om dit met een uitvaartondernemer te bespreken, althans geen zakelijk objectieve reden. U kunt de as van het crematorium krijgen zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer. U kunt overal in Nederland een urn kopen: bij speciale leveranciers, zoals bijvoorbeeld op deze site er een paar staan, bij een uitvaartwinkel, bij sommige steenhouwers, bij een keramist etc. Het kan vaak ook via een uitvaartondernemer, als men dat wil. Maar u kunt zelf ook naar een leverancier stappen. De tussenkomst van een uitvaartondernemer kan wel handig zijn, als hij u een breder assortiment kan laten zien en als hij meer contacten heeft met leveranciers die u zelf niet dan met grote moeite had kunnen vinden.

Als de uitvaartondernemer behoefte heeft aan advies in zo'n geval als dit, dan kan hij zijn beroepsorganisatie bellen, of het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste uitvaartondernemers hebben echter ook het 'Thematisch handboek lijkbezorging' van uitgeverij SDU/Vermande. In het kader van dit handboek verschijnt waarschijnlijk eind volgend jaar een katern dat geheel over crematie gaat en dat dit soort situaties ook behandelt. Er staat dan niet alleen in dat het mag, maar ook waarom het mag.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 november 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >