Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeentelijke lijkbezorging en asbestemming


23 december 2015

Vraag nummer: 44646

Dag,
Artikel 21 van de Wlb zegt dat de gemeente in bijzondere gevallen zorgdraagt voor de lijkbezorging. Ik heb nu een vraagstuk met een gemeente. Wat is lijkbezorging ? Alleen het regelen van de uitvaart of ook het bepalen van de asbestemming ?
Vriendelijke groet,
Corine van de Sande

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de gemeente de uitvaart regelt, is de gemeente ook bevoegd om de asbestemming te bepalen.

Artikel 18 Wlb regelt dat in de lijkbezorging wordt voorzien door degene (de persoon of instelling) die start met het regelen ervan door het verlof tot begraven of cremeren aan te vragen. Uit de wetsgeschiedenis (kamerstukken) blijkt dat wie eenmaal met het regelen van de lijkbezorging is begonnen, die klus ook af moet maken. Lid 2 van artikel 18 regelt dat het geven van een bestemming aan de as onderdeel uitmaakt van de lijkbezorging. Ofwel dat de in het eerste lid bedoelde persoon of instelling ook bevoegd en verplicht is om 'de klus af te maken' door de asbestemming te regelen.

U ziet het overigens wel scherp dat er een verschil is tussen de uitvaart(plechtigheid) en de asbestemming. Maar in de tekst van artikel 18 komt het woord 'uitvaart' niet voor; artikel 18 gaat over de lijkbezorging. Dat is ruimer dan de uitvaart alleen. Lijkbezorging omvat ook de asbestemming.

De gemeente kan besluiten om de as te verstrooien of bij te zetten, waar zij wil. Als er nabestaanden zijn die het daar om welke reden dan ook niet mee eens zijn (en men komt er in goed overleg niet uit) dan kunnen zij zich tot de rechter wenden.

De gemeente kan besluiten om de asbus niet af te geven aan nabestaanden, totdat het bedrag dat zij nog van van kinderen en andere erfgenamen te vorderen heeft, helemaal betaald is.
U weet dat als de gemeente de uitvaart regelt en betaalt, de gemeente die kosten kan verhalen op de nalatenschap en, bij ongenoegzaamheid van deze, op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest (artikel 22 Wlb). De gemeente kan daarbij ook kosten voor de eigen dienstverlening als regelaar en organisator in rekening brengen.

Het is in ieder geval niet zo dat als de gemeente een crematie regelt en betaalt, de nabestaanden dan automatisch recht hebben op een gratis asbus met inhoud.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >