Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbestemming (verschil van mening tussen kinderen; suggesties voor oplossingen)


25 juli 2005

Vraag nummer: 3913  (oude nummer: 6261)

Geachte heer van der Putten,

Mijn vader is pas overleden en gecremeerd. Mijn vraag aan u:
Eén van mijn broers en ik willen dat de as verstrooid word op het strooiveld bij het crematorium.
Mijn oudste broer en mijn zus willen dat de as begraven word.
Nou ben ik de opdrachtgever, wie bepaalt er dan. De opdrachtgever toch?
Wat te doen en hoe te handelen.
Alvast bedankt

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad heeft de opdrachtgever het voor het zeggen, als geen wens van de overledene bekend is.

Echter, het lijkt mij altijd raadzaam om te bekijken of toch niet een oplossing denkbaar is waar iedereen mee kan leven.

Het is altijd jammer als familieverhoudingen verstoord worden, vaak voor vele jaren. Maar het is vaak ook de schuld van de overledene, die bij leven dingen roept als "Zie maar", "Jullie mogen het zelf beslissen" en "Mij kan het niets schelen". Maar anderen wel, en zo krijg je toch problemen. Zoals de uwe.
Ik kan alleen maar blijven adviseren "Mensen, maak altijd zelf een keuze wat er na de dood moet gebeuren en schrijf dat op in een codicil! Zadel er niet een ander mee op. Het scheelt enorm veel problemen achteraf!"
Zo, dat moest ik even kwijt.

Ik zou in uw geval onderling bespreken waaróm men voor het een of voor het ander is. Wellicht bent u voor verstrooiing, omdat u denkt dat u toch nooit meer een graf of strooiveld bezoekt. Anderen willen misschien wel die mogelijkheid houden. Is dat de reden of er iets nog iets anders? Nou draai ik het eens op: wat is er op tegen als er niet verstrooid wordt? Wat vindt u daarvan?
Soms zijn mensen tegen begraving, omdat zij opzien tegen de kosten van een graf. Vooral als zij er toch nooit komen. Of omdat ze een begraafplaats maar een nare plek vinden.
Je kunt echter afspreken dat de kosten van een graf voor rekening komern van de kinderen die een graf wensen. Een graf hoeft ook niet duur te zijn. Een mooie en heel goedkope vorm van begraven van een asbus is bijvoorbeeld mogelijk op een natuurbegraafplaats (www.natuurbegraafplaats.nl); het is én niet duur en men heeft er geen traditioneel grafmonument nodig wat flink in de kosten scheelt.
Verstrooiing hoeft ook niet op een strooiveld bij een crematorium, wat nabestaanden soms te onpersoonlijk vinden. U kunt samen een mooie plek elders zoeken, die betekenis had voor de overledene. Dat kan variëren van de eigen achtertuin tot de plek van die onvergetelijke vakantie in Italië (dan kun je weer een keer die vakantie overdoen).

Een andere mogelijkheid is om dingen te combineren. Bijvoorbeeld geen as begraven, maar as verstrooien in of op een eigen graf. Dan is de as tóch verstrooid en is er tóch een relatie met het graf.
Een andere mogelijkheid is het thuis bewaren van as. Dat kost niets. Althans, als je geen kostbare sierurn koopt.
Nog een andere mogelijkheid is het verdelen van as. Klinkt wat raar voor sommige mensen, maar het mag wettelijk sinds 1998. Als u met 4 kinderen bent en u laat de as in 4-en verdelen en de een verstrooit die as, een ander begraaft zijn deel en de derde bewaart de as thuis en de vierde laat er een as-diamant van maken - ik doe maar wat suggesties - dan wordt aan iedereen recht gedaan.

Het is formeel zo dat de opdrachtgever beslist, maar de rechter zet in rechtszaken vaak formaliteiten opzij, als hij/zij de indruk krijgt dat een opdrachtgever misbruik maakt van zijn recht. In rechtszaken tussen familieleden waarbij werd geprocedeerd over het verstrooien of het bewaren van as, koos de rechter altijd voor bewaren. Simpel: verstrooien kan later altijd nog; andersom niet.

Ik denk dat u niets overhaast moet doen en rustig met elkaar moet overleggen. Er zijn heel veel mogelijkheden en met een beetje goede wil moet er samen uit te komen zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >