Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Asbestemming vader door 2e vrouw; machtiging

9 maart 2010

Vraag nummer: 7400 (oude nummer: 15400)

Geachte
Ik heb een vraag waar ik niet uit kom.
Mijn vader is 17oktober j.l overleden.
Mijn vader was hertrouwd zins 6jaar met een dominicaanse vrouw.
Mijn vader heeft op zijn sterf bed gezegd dat hij gecremeerd wil worden en uitgestrooid in Bildhoven,dat staat niks van op papier.
Met de vrouw van mijn vader heb ik in februari mondeling toestemming gekregen om me vader naar zijn woon plaats te halen en uit te strooien.
Daarvoor had ik een machtiging van haar nodig die ze moest teken.
Begin maart had ik de machtiging geschreven en belde op naar het crematorium om te vragen of dat ik dat goed had geschreven, telefonisch kreeg ik tehoren dat er een machtiging was geschreven dat het crematorium toestemming had omm me vader uit te strooien.
Nu moet u weten dat de vrouw van mijn vader niet kan lezen en schrijven en jip en janneke nederlands spreekt.
Kan dit zomaar door geen familie gedaan worden?
Waarom ik me vader naar zijn woonplaats wil halen is dat hij daar geboren en getogen is.En een deel van de as in een ketting wil verwerken.
Ik heb contact gehad met de gene die de machtiging heeft geascheven,maar die wil niks van wijke weten.Er is nu bepaalt dat mijn vader de 17maart word uitgestrooid door vreemde waar niemand bij is.Mijn vraag is wat kan ik nog doen ik heb hier geen vrede mee ben 44jaar zijn dochter zijn vrouw is maar 6jaar in zijn leven geweest.En is die machtiging wel geldig ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De 2e echtgenote van uw vader zal zijn crematie hebben geregeld. Dan heeft zij volgens de wet ook het recht om te beslissen wat er met de as gebeurt.

U hebt met haar een afspraak gemaakt, maar tot uw verdriet blijkt dat zij 'stiekem' aan het crematorium een andere opdracht heeft gegeven. Tja, dat is erg vervelend. Maar dat kan.
Dat iemand anders de opdracht voor haar heeft geschreven, doet er niet toe. Als zij maar haar handtekening heeft gezet.

U schrijft "Kan dit zomaar door geen familie gedaan worden?" Maar de 2e vrouw van uw vader was wel zijn echtgenote. Of een vriend, buurman, vage kennis of wie dan ook de opdracht schrijft, is niet van belang. Alleen dat de 2e vrouw hem ondertekent. Dan is hij gewoon geldig. Dat zou ook zo zijn als zij de door u geschreven machtiging zou hebben getekend.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder