Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As verstrooien zonder akkoord familie

17 februari 2016

Vraag nummer: 45249

De dochter van een rechthebbende (moeder) zegt dat haar moeder de as van haar man uit wil strooien. De asbus is begraven in een urnengraf te Cuijk. Nu vraag ik altijd of de overige directe familieleden van dit verzoek op de hoogte zijn.
Gisteren kwam een zoon hier met een beschikking van de rechtbank waarin staat dat moeder sedert 2011 Alzheimer heeft en dat de dochter het het bewind heeft over de goederen van moeder en dat ze als bewindvoerder is aangesteld.
De zoon wil absoluut niet dat de as wordt verstrooid.
Hij zegt dat zijn moeder dat helemaal niet wil maar dat zijn zuster dat wil en moeder de volgende dag al niet meer weet wat ze met haar dochter heeft besproken.
Kan hij het verstrooien tegenhouden?

m.v.g.
A. van Uden

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niet de hele familie hoeft akkoord te gaan met de verstrooiing van de as. Alleen als de zoon weet dat zijn vader de verstrooiing nooit gewild zou hebben en moeder ook niet, als zij nog helder van geest zou zijn geweest, kan hij via een rechtszaak de verstrooiing voorkomen.

Een rechthebbende op een graf heeft op grond van de wet de bevoegdheid om een asbus uit een graf te (laten) verwijderen en om de as te (laten) verstrooien. Mits rekening wordt gehouden met de wens van de overledene. Dus in principe heeft de moeder dat recht. Nu is het de vraag of de dochter de moeder kan vertegenwoordigen.

U schrijft dat de zoon een beschikking van de rechtbank liet zien, dat de dochter het bewind heeft over de goederen van moeder.
Het is goed om even het verschil tussen bewind, mentorschap en curatele te zien.
- Bewind is bedoeld voor wie zijn financiƫle zaken niet zelf kan regelen.
- Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene.
- Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiƫle en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Die mensen zijn handelingsonbekwaam.

Dochter kan alleen namens haar moeder een wens uiten over het verstrooien van de as, als moeder onder curatele is gesteld. Daar is blijkbaar geen sprake van.
Echter, als de dochter met een door haar moeder getekende verklaring komt aanzetten, waar die wens in verwoord is, spelen zaken als bewind of curatele geen rol. Maar zodra moeder onder curatele staat, is zij niet meer bekwaam om haar wil kenbaar te maken. Dan heeft een door haar ondertekende verklaring geen betekenis meer.

Als de dochter op dit moment zou komen aanzetten met een schriftelijke opdracht van moeder, kan de gemeente niet anders dan die aanvaarden en uitvoeren. Als de zoon weet dat dit speelt, kan hij met moeder (voor zover dat kan) overleggen en met zijn zus. Komen zij er niet uit, dan is het enige dat de zoon kan doen, het in de arm nemen van een advocaat en dreigen een rechtszaak aan te spannen. Hij kan de gemeente vragen om het afgeven van de asbus aan de dochter om de as uit te strooien, enkele weken uit te stellen om tijd te hebben voor die rechtszaak. De gemeente moet, gelet op wat in Kamerstukken uit 1998 over dit soort familieproblemen gezegd is, de opgraving van de asbus enkele weken uitstellen. Maar dat uitstel is niet voor eeuwig. Hooguit een maand. Als er dan niet echt een dagvaarding (door de advocaat van de zoon) is uitgebracht, moet de asbus aan de dochter worden afgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder