Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verdeling tussen vader en moeder


20 november 2016

Vraag nummer: 48306

Mijn volwassen zoon (28) is 8 weken geleden overleden. Op het moment van zijn overlijden woonde hij bij zijn vader van wie ik gescheiden ben. Nu weigert mijn ex man mij te zeggen wanneer het as vrij gegeven wordt. Hij wilde mij ook niet op de crematie, heb mijn zoon alleen nog een keer mogen zien in het crematorium. Hij had mij in eerste instantie wel het as toegezegd toen ik later toestemming had gegeven dat hij een uitvaart ondernemer zou zoeken zodat wij alles verder af konden afhandelen veranderde hij van gedachten en gooit het nu op het feit dat onze zoon het zo gewild zou hebben en dat hij in zijn recht stond.Kan dat zomaar ik ben toch de moeder ik heb toch ook recht. Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit zijn bijzonder lastige situaties. Niemand heeft recht omdat hij vader, moeder, zus, broer, zoon of dochter van een overledene is. De wetgever heeft heel bewust ook een dergelijk recht niet geschapen, omdat het vaak tot patstellingen zou leiden. Als een vader of moeder, of een broer of zus, of een zoon of dochter beiden iets zouden willen wat precies tegenovergesteld is, kan er niets gebeuren. Daar schiet niemand iets mee op.

De wet heeft daarom het systeem dat er 1 opdrachtgever van de uitvaart is. Die heeft de macht, met dien verstande dat hij volgens de wet de wens van de overledene moet uitvoeren. Als iemand anders dus zegt en kan aantonen dat de opdrachtgever niet de wens van de overledene volgt, heeft hij een punt en kan hij desnoods een rechtszaak beginnen.

Wanneer de as is vrijgegeven, kan ik u wel zeggen. Dat was na een maand na de crematie, dus nu ruim 3 weken geleden.

Als u eerst afspraken met uw ex-man had, die hij later veranderde, is er inderdaad een probleem. Maar ook een probleem dat niet makkelijk op te lossen valt.
De kern van de zaak is: wat was de wens of vermoedelijke wens van uw zoon? Als u dat niet kunt aantonen of aannemelijk kunt maken, zit u helaas in een moeilijke positie.

De vraag is ook wat u zou kunnen ondernemen.
Ik zie weinig heil in een rechtszaak. Dat is emotioneel belastend en meestal erg duur; u moet denken aan kosten tussen 5.000 en 10.000 euro. En er is geen garantie over de uitkomst. Als u nu een codicil of testament van uw zoon zou hebben, waarin zou staan dat er bij overlijden een deel van de as naar u zou moeten gaan, dan had u een punt. Maar als u zoiets niet hebt, is er weinig kans op succes.

Misschien is er familie die zou kunnen bemiddelen: andere kinderen of broers of zussen of goede vrienden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >