Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As van vriend afstaan aan zijn vader?

25 juni 2007

Vraag nummer: 4842 (oude nummer: 9406)

Goedemorgen.
Ik zit met een voor mij lastige vraag.
Mijn vriend is in april van dit jaar overleden in Australie waar hij ook woonde, ik woon in Nederland.
Omdat hij al geruime tijd ziek was en dus wist dat hij kwam te overlijden heeft hij zijn uitvaart, en as bestemming zelf geregeld. Zijn wens was, dat heeft hij ook op papier laten zetten, dat één deel bij zijn kinderen blijft in Australie en het andere deel bij mij blijft in Nederland.
Ik ben bij zijn crematieplechtigheid aanwezig geweest en bij mijn terugreis naar Nederland mijn deel van zijn as meegenomen naar huis. Nu is de relatie tussen een deel van zijn familie en mij niet goed en nu ben ik bang dat zijn vader het deel van de as die ik heb op gaat eisen.
Ben ik nu verplicht om dat af te staan of heb ik recht om het deel te houden omdat dat de wens was van mijn vriend.
Met vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hoeft niet bang te zijn dat iemand de as kan opeisen.
Eisen kan iedereen altijd alles; ik kan eisen dat vanvond om 23.00 uur de zon gaat schijnen, of dat iemand mij een cheque van 10.000.000,- komt brengen, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Zelfs niet één van beide, helaas.

Volgens Nederlands recht hebt u de as volstrekt legaal in bezit. Het verdelen van as kan - blijkbaar - niet alleen in Australië maar ook in Nederland. Wanneer het bezit van de as ook nog eens overeen komt met de wens van de overledene en dat op schrift staat, is uw positie juridisch onaantastbaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder